{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krug 99: Evropa je odgovorna za našu sudbinu, a mi za sudbinu Evrope

F
24.3.2013. u 13:41
0
18
Krug 99: Evropa je odgovorna za našu sudbinu, a mi za sudbinu Evrope
0
Ovonedjeljna sesija Kruga 99 bila je posvećena temi "Da li su okončani balkanski ratovi?", povodom stogodišnjice balkanskih ratova, a uvodničar je bio prof.dr. Džemal Sokolović sa Univerziteta u Bergenu, Norveška.
"Moja ideja je da podsjetim da je Bosna odigrala određenu ulogu u uspostavljanju vrlo nesigurne atmosfere na Balkanu, a u isto vrijeme morao bi podsjetiti da su balkanski ratovi odigrali vrlo važnu ulogu u budućoj historiji Bosne i Hercegovine", kazao je Sokolović novinarima prije početka sesije.

Ono što je moja ideja, dodao je on, jeste da iza tih balkanskih ratova i općenito situacije na Balkanu stoji jedan mnogo širi evropski kontekst.

"Evropski nacionalizam je, po mom sudu, stajao u ono vrijeme, prije balkanskih ratova, u toku baklanskih ratova i poslije, iza takozvanih balkanskih nacionalizma. Pitanje na koje ja neću odgovoriti, ali pitanje koje ću postaviti jeste da li su balkanski ratovi i ta politička situacija od prije 100 godina i više prisutni i danas i da li postoji opasnost da se neke stvari u nekom drugom obliku na našu i svačiju žalost ponove. Ukoliko budemo svjesni toga možda postoji mogućnost i da to zaustavimo", kazao je Sokolović.

Ono što ja hoću da danas posebno poentiram, istaknuo je, jeste da balkanska situacija je ipak jednim dobrim dijelom rezultat evropske situacije.

"Ne zaboravite da se i u Evropi javljaju desničarski pokreti, da u Evropi jača ksenofobija, da je antisemitizam na djelu i da je najzad islamofobija jedno od glavnih obilježja političke situacije u zapadnoevropskim zemljama. Dakle, to je taj kontekst na koji ja hoću da ukažem. Hoću isto tako da Evropu podsjetim da ne okreće leđa Balkanu i balkanskim problemima, jer sve što se kod nas događa može, kao što je to bilo i 1913.,1914. godine, da tragično izazove posljedice i na evropskoj sceni", kazao je Sokolović.

Po njegovim riječima, radi se o odgovornosti, silnoj odgovornosti njih za našu sudbinu i naše odgovornosti za sudbinu Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: