Kriza zbog nedorečenosti Daytona
0

Krug 99: Današnja situacija asocira na onu iz 1991.

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Korijeni političke krize u Bosni i Hercegovini proizvod su nedorečenosti Daytonskog sporazuma, kojim nisu dokinuti uzroci i izvori nestabilnosti, te je ostavljeno dovoljno prostora da mir, u kojem su "svi pobjednici", postane poprište nastavka sukoba drugim - prvenstveno političkim sredstvima, ali i poligon za različite vrste manipulacija interesima bh. naroda i građana.

Ocjena je to sudionika današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 na kojoj je razgovarano o temi "Korijeni političke krize FBiH".

Uvodničar sesije prof. dr. Slavo Kukić smatra kako se sintagma politička kriza zapravo odnosi na cijelu BiH, te da su tvrdnje da ona karakterizira FBiH proizvod perfidne političke filozofije kojom se kriza nastoji "prevaliti" na jedan dio naše zemlje.

Uz izrečenu "ogradu", Kukić je detaljno elaborirao genezu stanja i odnosa u BiH od prvih izbora 1990. i izborne pobjede nacionalista, rata u BiH, te poslijeratne situacije koju, prema njegovoj ocjeni, karakterizira udaljavanje od tradicionalnih i univerzalnih vrijednosti bh. društva, a što je dovelo i do najnovije političke radikalizacije u BiH.

"Situacija u kojoj je BiH danas po mnogo čemu asocira na situaciju iz 1991. godine", kazao je Kukić u izjavi datoj uoči sesije, navodeći kako je razlika u tome što su se onda planovi o "rasturanju BiH" donosili izvan nje - u Tikvešu, Karađorđevu, Grazu, a njihovi nositelji su bili akteri izvan BiH, dok su u njoj bili angažirani samo "operativci".

Po njegovim riječima, danas se planovi o rasturanju BiH prave u BiH i na tome se angažiraju ratni ministri bivših operativaca koji su radili na podjeli naše zemlje.

Kukić je u tom pogledu uputio kritiku na račun međunarodne zajednice koja je evoulirala u odnosu na stav koji je zastupala u drugoj polovini 90-tih, te sada na sve gleda "sa strane".

I pored svih objektivnih teškoća, Kukić je optimista i smatra da će se konačnici iznaći rješenje za svojevrsnu pat-poziciju u koju je zapala BiH.

Slično stanovište zastupa i predsjednik HNV-a BiH fra Luka Markešić, koji povod krize vidi u (ne) formiranju vlasti, a temeljni korijen u Daytonu, odnosno nedostatnosti tog sporazuma u pogledu zaštite prava pojedinaca, odnosno ljudskih prava uopće.

Markešić je, inače, optimista kada je u pitanju prevladavanje krize u BiH, ocjenivši je kao šansu za novi početak.

Sa sesije Kruga 99 upućen je apel svim progresivnim i demokratskim snagama u BiH da se maksimalno angažiraju na prevazilaženju aktuelnog stanja, te da se odupru pokušajima dezintegracije bh. društva i države i putem demokratskog dijaloga iznađu odgovarajuća rješenja, koja će biti a na dobrobit svih naroda i građana BiH.

Krug 99, također, poziva zvanični Beograd i zvanični Zagreb da se uzdrže od aspiracija na štetu BiH, a predstavnike međunarodne zajednice da uvažavaju u punom kapacitetu teritorijalni integritet i suverenitet BiH te da se fokusiraju na jačanje atributa njene državnosti.

Jedan od uvodničara sesije Kruga 99 trebao je biti i bivši ambasador BiH u Italiji i Vatikanu, Vlatko Kraljević, koji se, nažalost, zbog bolesti nije mogao odazvati pozivu za učešće.