BiH
106

Krsmanović predlaže da brza cesta Beograd-Sarajevo ide preko Foče i Rogoja

Piše: E. A.
Zdravko Krsmanović
Zdravko Krsmanović
Zdravko Krsmanović, poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske uputio je otvoreno pismo ministru transporta i komunikacija BiH Ismiru Jusku, predlažući da brza cesta Beograd-Sarajevo treba prolaziti pored Foče.

"Na sastanku delegacija Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH dogovorili ste da se u najkraćem roku definišu trase brze ceste ili autoputa Sarajevo-Beograd i željezničke pruge između dva glavna grada Beograda i Sarajeva. Imam obavezu i dužnost da vam kao narodni poslanik u NSRS-u, skrenem pažnju da po svim tehno- ekonomskim i demografskim parametrima, trasa brze ceste ili autoputa Sarajevo – Beograd treba da ide dolinom rijeka Željeznice, Bistrice i Drine, preko Foče, Goražda i Višegrada, sa tunelom kroz prevoj Rogoj, jer je najlakša za izgradnju i održavanje", navodi u pismu Krsmanović.

Krsmanović podsjeća da u puteve od Trebinja preko Foče i Goražda, do Višegrada, nije bilo značajnih ulaganja te da bi na ovaj način bila ispravljena nepravda prema stanovništvu ovog kraja, koji zbog najlošije putne infrastrukture u BiH nema mogućnost razvoja.

"Kako je u Beogradu, jedna od tema za razgovor bila i izgradnja pruge Beograd – Sarajevo, mišljenja sam da trebate uvažiti prijedlog da trasa pruge prati trasu brze ceste ili autoputa, i na području opštine Rudo se priključi na već postojeću prugu Beograd - Bar, koja u dužini od dvadesetak kilometara prolazi kroz BIH. Siguran sam da imate poštene i krajnje korektne namjere i zato vjerujem da ćete sve prijedloge razmotriti i predložiti Vijeću ministara BiH da donese odluku u skladu sa tehno – ekonomskim i demografskim parametrima, u korist stanovništva ovog dijela BiH", ističe se u otvorenom pismu Zdravka Krsmanovića.