Predstavnički dom
38

Kršenje poslovnika: Prekinuta sjednica za izbor predsjednika FBiH i odmah zakazana nova

N. V.
Mirjana Marinković Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Mirjana Marinković Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Treća hitna sjednica Predstavničkog doma Federacije BiH je prekinuta bez razmatranja dnevnog reda zbog toga što nije sazvana prema Pravilniku. Odmah je sazvana nova hitna sjednica za 14 i 30.
Sjednica je počela sa zakašnjenjem od nekoliko minuta, zatim su iz SDA-ovog kluba zatražili odgađanje sjednice PD FBiH ističući da nije sazvana u skladu sa Poslovnikom ove institucije. Zastupnica SDA Jasmina Bišćević Tokić je tražila da sjednica PD bude prekinuta zbog toga što uz poziv za sjednicu nije dostavljen materijal od petka o nepostizanju dogovora ko će biti predsjednik FBiH.

Uslijedila je kratka pauza nakon čega je predsjedavajuća Marinković Lepić kazala da su materijali poslati, a sekretar ovog doma je objasnio da su 21. februara Bradara i Stojanović poslali potrebne materijale rukovodstvu Predstavničkog doma, a 24. i Lendo.



Bišćević Tokić ipak ističe da u Poslovniku u članu 99. stavu 2 stoji kako je pored dnevnog reda zastupnicima, a ne samo rukovodstvu, bilo potrebno dostaviti i materijal za sjednicu, a što im nije dostavljeno.


Zbog toga je Marinković Lepić odlučila da prekine sjednicu i zakaže novu prema propisima. Ona tvrdi da je sve urađeno prema propisima, ali smatra da je racionalnije bilo prekinuti sjednicu i zakazati novu.