|

"Kršenje ljudskih prava u BiH postaje pravilo"

"Kršenje ljudskih prava u BiH postaje pravilo"
0
F
FENA
10.12.2008. u 15:12
1
komentara
0

dijeljenja
"Kršenje ljudskih prava u BiH postaje pravilo"
U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, Nansen dijalog centar Sarajevo organizirao je danas u Sarajevu okrugli sto o temi "Ljudska prava u BiH - da li je naše društvo spremno na njih".
Okrugli sto je održan pod pokroviteljstvom potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe, te uz učešće predstavnika civilnog sektora, međunarodnih organizacija i medija.

Kebo je na otvaranju skupa ukazao da se on održava u svjetlu posljednjih nemilih događaja na prvi dan Bajrama u Fazlagića Kuli, ali i organizirane nebrige prema ljudima koji stradavaju u saobraćajnim nesrećama.

Zato je on izrazio javni protest svakoj instituciji ponaosob i pozvao svakog pojedinca koji je to obavezan da svakoga dana radi na ostvarenju ljudskih prava.

Kebo je ocijenio da je država BiH napravila dobre zakone i postigla evropske standarde. Međutim, ono što žalosti je raskorak između normativnog i stvarnog.

- Praksa pokazuje da kršenje ljudskih prava postaje pravilo, a ne izuzetak, upozorio je potpredsjednik FBiH.

On je rekao da opstanak jednog društva ovisi o poštovanju pravnih normi i postojanju instrumenata za provođenje prava.

U tom kontekstu je Kebo posebno istaknuo na poštovanje prava povratničke populacije, koja je prije svega osjetljiva na pravo na život, dom, dostojanstvo, obrazovanje i slobodno izražavanje vjerskih i nacionalnih osjećaja.

Norveški ambasador u BiH Jan Braathu je kazao kako je 60. godišnjica potpisivanja Unverzalne deklaracije o ljudskim pravima dan koji se ne smije zaboraviti.

- Borba za ljudska prava nikad ne prestaje i to nije nešto što se može postići samo konvencijama i zakonima, iako su to neophodna sredstva. Potreban je svaki pojedinac kao budan član društva, kazao je norveški ambasador.

On je ocijenio da je BiH još u teškom, postkonfliktnom i tranzicionom periodu, zbog čega je mnogo nesigurnosti među njenim građanima.

- BiH ima evropsku perspektivu, ali samo ako to žele njeni građani i institucije, rekao je ambasador Braathu.

On je kao primjer naveo i nedavno nasilje na otvaranju Queer festivala protiv mirnih učesnika.

- To nasilje treba osuditi, ali ne bih to upotrijebio kao dokaz da bh. društvo nije spremno za ljudska prava, kazao je Braathu.

Naveo je kako je tokom debate nakon tih događaja osjetio da je došlo do snažne osude nasilja te je zato ovaj događaj imao i svoju pozitivnu stranu da se ljudi probude.

Zaključio je da je BiH spremna za ljudska prava i da su ona zaštićena, iako ne u potpunosti, ali je i upozorio na strah koji je jedino što ujedinjuje sve građane BiH.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...