{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krše se prava o radu

F
2.5.2009. u 13:55
0
0
Krše se prava o radu
0
Krše se prava o radu
Sindikat medija i grafičara Republike Srpske pozvao je danas Inspektorat rada da temeljno prekontrolira sve ugovore o radu, posebno one o privremeno-povremenim poslovima, kao i ugovore o radu i radu na određeno vrijeme koje su potpisali novinari i zaposleni u medijima, a u kojima se, prema saznanjima Sindikata medija i grafičara, najdrastičnije krše prava o radu.
Ovaj sindikat podsjeća da je 20. septembra 2006. godine potpisan Posebni kolektivni ugovor za radnike u oblasti medija i grafike i da pored nove najniže cijene rada u iznosu od 160 KM i novih uvećanih koeficijenata on garantuje i pravo na regres u iznosu od 480 KM.

”Neki naši poslodavci su zaboravili da su prema Zakonu o radu i kolektivnim ugovorima, novinarima, čije dnevno radno vrijeme traje osam, a sedmično 40 sati, obavezni isplaćivati platu, doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, topli obrok u iznosu najmanje 160 KM, uvećati iznos neto plaće za 0,5 odsto za svaku godinu radnog staža, regres za godišnji odmor i naknadu za prevoz na posao u visini cijene karte u javnom prevozu”, ističe se u saopćenju.

Uz čestitku svim novinarima, povodom Međunarodnog dana slobode medija, Sindikat medija i grafičara RS-a dodaje i da su novinari u RS-u “postali prepoznatljiva motorna snaga koja svojim radom, angažovanjem, objektivnošću i profesionalizmom daje nemjerljiv doprinos demokratizaciji i razvoju civilnog društva, bez čega nema evropskih integracija, iako rade za najmanje neto prosječne plaće u Evropi koje iznose oko 800 KM”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: