Odata počast stradalima
0

FOTO / Kroz vogošćanske logore prošlo je oko 800 ljudi, žena i djece

Sarajevo-x.com
Zloglasni bunker kod Sonje
Zloglasni bunker kod Sonje
Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća uz zloglasni “bunker kod Sonje”, mjesto mučenja i stradanja brojnih Vogošćana, obilježen je 5. maj, Dan logoraša Općine Vogošća.

Kroz logore na prostoru Vogošće (Planjina kuća, Nakina garaža i Bunker kod Sonje) prošlo je oko 800 ljudi, žena i djece. Skoro polovina njih je ubijena ili odvedena u nepoznatom pravcu. Do sada je u više masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirano 228 onih koji su ubijeni. Još 63 Vgošćana je odvedeno u nepoznatom pravcu i o njihovoj sudbini se ni dan danas ništa ne zna.

Broj onih za kojima se još uvijek traga je znatno veći jer su na prostoru Vogošće nestala i brojna druga osoba iz Hadžića, Nahoreva, Ilijaša, Sokoca, Olova i drugih mjesta koja su tokom minulog rata bila prinudno zatvarana.
Današnjem skupu su, pored preživjelih logoraša i predstavnika Udruženja logoraša iz Vogošće, Ilijaša i drugih mjesta, prisustvovali predstavnici Saveza udruženja logoraša Bosne i Hercegovine i Saveza udruženja logoraša Kantona Sarajevo. 
Svečanom skupu su prisustvovali i Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća sa saradnicima kao i predstavnici boračkih udruženja i političkih stranaka sa područja općine Vogošća, saopšteno je iz kabineta načelnika Smajića.