Nije alarmantno
19

Krizni štab ZHK: Pratimo situaciju, nema potrebe da se zatvaraju škole

G. Š.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nastava u školama Zapadno-hercegovačkog kantona (ZHK) neće biti obustavljena za sada. Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je direktor Uprave civilne zaštite i član Kriznog štaba tog kantona Drago Martinović.
On ističe kako Krizni štab u tom kantonu svakodnevno zajeda i prati stanje, ali da za sada nema potrebe za zatvaranje škola.

''U ovom kantonu nema zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom. Imamo svega deset osoba u kućnoj samoizolaciji i time smo se rukovodili prilikom donošenja odluke da se nastava ne obustavlja za sada'', kazao je Martinović za Klix.ba.

Naglašava kako se stanje s koronavirusom i dalje pratiti, te da će se Krizni štab iz tog kantona o mogućoj obustavi nastave ponovno oglasiti u petak.

Nastava nije obustavljena ni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a kako nam je kazano sastanak će Krizni štab održati ponovno do petka, te se oglasiti po pitanju ove odluke uzimajući u obzir činjenice da u tom kantonu nema ni jedan osoba zaražena koronavirusom.

Nastava je do sada obustavljena u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom kantonu i Tuzlanskom kantonu na period od dvije sedmice. Nastava je obustavljena i u Brčko Distriktu te u entitetu Republika Srpska, dok se u ostalim kantonima u FBiH čekaju odluke kriznih štabova.

Podsjetimo da je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) naložio danas kantonalnim kriznim štabovima da, sukladno procjeni epidemiološke situacije na području kantona, donesu naredbe o obustavi nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama u trajanju od 15 dana, te ih o tome odmah izvijeste.