Redovno obraćanje
52

Krizni štab ZDK: Sarajevo je dobilo 1.000 testova za koronavirus, ali veoma malo testiraju

E. M.
Detalj s konferencije za novinare (Foto: E. M./Klix.ba)
Detalj s konferencije za novinare (Foto: E. M./Klix.ba)
Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj konferenciji za novinare iznio nove detalje o broju osoba koje su pod nadzorom, kao i detalje o broju testiranih osoba u ovom kantonu.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić na današnjoj konferenciji za novinare je iznio zdravstveni bilten dodavši da u ZDK imaju pet pozitivnih slučajeva na koronavirus te da je posljednji urađen jučer i da se radi o ženskoj osobi koja je došla iz Italije.

"Činjenica je da se i u ovom slučaju radi o uvezenom slučaju tako da širenja bolesti kontakta s lokalnim stanovništvom nemamo. Još jednom bih ponovio da nema prostora za paniku, ali imamo prostora da sve ozbiljnije shvatimo i damo svoj doprinos u prevazilaženju problema", kazao je Jupić.

Adnan Jupić (Foto: E. M./Klix.ba)
Adnan Jupić (Foto: E. M./Klix.ba)

Dodao je kako je oko 1.950 osoba u karantinu, što je očekivani podatak, te se očekuje da se taj broj u narednih 15 dana uveća.

Jupić je kazao kako se treba ponašati vrlo racionalno i da postoje posebni kriteriji koji se moraju ispoštovati da bi se određene osobe testirale.

"To su određena pravila. Hvala ljudima i privrednim subjektima koji su spremni donirati sredstva. Novac nam ne treba, treba nam oprema. Išli smo na sve moguće adrese u smislu pribavljanja opreme u pogledu osiguranja testova na tržištu. Kantonalni krizni štab ZDK je nastavio nesmetan rad. Teško se ta oprema nabavlja. Preoptimistično je stanje u Kini, a znamo da je Kina najveći proizvođač svega, angažovali smo sve naše prijatelje u Turskoj, Egiptu i Kini. Brzo ćemo uz pomoć privrednika i ZDK upostaviti direktnu vezu s Kinom od koje ćemo dobiti preporuke šta i kako raditi da se nama ne dese određene greške", izjavio je Jupić.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je kazao da trijaža pacijenata prije ulaska u bolnicu predstavlja dodatnu zaštitu za ljekare, ali i bržu podršku pacijentima.

Rasim Skomorac (Foto: E. M./Klix.ba)
Rasim Skomorac (Foto: E. M./Klix.ba)

"Imamo dovoljno ljekara, u svakom trenutku tu su dva ljekara i jedna sestra, pregleda se dokumentacija, a ako treba uzima se epidemiološka anketa. Mi smo u ranijem periodu napravili pripreme za smještaj ovakvih pacijenata koji trebaju veću njegu i oni sada sve imaju. Čekamo isporuku opreme iz Zapadne Evrope, a dok se to ne desi, imamo prostor s aparatom koji imamo na raspolaganju i spremni smo prihvatiti nekoliko tih pacijenata na pravi način", kazao je Skomorac.

Epidemiolog Kantonalne bolnice Zenica Ednan Drljević je kazao da se kroz šest dana očekuje novo testiranje prvih zaraženih te da bi u slučaj negativnog testa na koronavirus bili pušteni iz izolacije.

"Pacijenti koji su smješteni u depadansu za izolaciju su pod stalnim medicinskim nadzorom, stabilnog su stanja i očekujemo da kroz 6-7 dana najkasnije uradimo testiranje i da ih otpustimo ako budu negativni", izjavio je Drljević te dodao da Sarajevo već dvije-tri godine ne prima pacijente iz Zenice te da je sve na sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ednan Drljević (Foto: E. M./Klix.ba)
Ednan Drljević (Foto: E. M./Klix.ba)

"Tesitranje se radi na četiri mjesta u BiH i to u gradovima Banja Luka, Tuzla, Mostar, ali Sarajevo je referentni centar. O stanju u Sarajevu ne znamo kakvo je, meni je rečeno iz Svjetske zdravstvene organizacije da su dobili 1.000 testova, a vrlo malo su upotrijebili", pojasnio je Drljević uz obrazloženje da su najbolje organizovani i da sve rade kako se ne bi desio mostarski scenarij gdje se ljekari šalju u samoizolaciju.

Hasan Škiljo (Foto: E. M./Klix.ba)
Hasan Škiljo (Foto: E. M./Klix.ba)

Direktor Opće bolnice u Tešnju Hasan Škiljo je kazao da je bolnica na raspolaganju ukoliko Kantonalna bolnica u Zenici ne bude spremna primiti određne pacijente koji ne mogu stići do Zenice.