BiH
0

Krizni štab za suzbijanje zaraznih bolesti zatražio mjere likvidacije životinja zaraženih brucelozom

NINA
Zbog pojave bolesti bruceloze na području općine Konjic, u zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je održana sjednica Kriznog štaba za otkrivanje, suzbijanje i sprečavanje zaraznih bolesti kod domaćih životinja na području Kantona.

Glavni federalni veterinarski inspektor Sulejman Hašinbegović je tom prilikom kazao da je Veterinarska služba locirala zarazu na prostoru Boraka i donijela mjere za izdvajanje zaraženih životinja. Hašinbegović je istaknuo da će odmah zatražiti mjeru likvidacije životinja i provođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije terena.

Također očekuje kako će se vrlo brzo sanirati taj prostor što se tiče spomenute bolesti. Krizni štab se sastao zbog praćenja bolesti te kako bi se utvrdila njena raširenost. Hašinbegović je također naglasio da trenutno na drugim područjima Federacije BiH nema pojave bruceloze.

Prema analizama dobivenim iz Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, uzorci krvi pokazali su da su zaražena dva stada, jedno od 58 ovaca i drugo oko 34. Taj broj još nije konačan, tako da će se i dalje raditi na utvrđivanju stanja raširenosti bolesti. “Bitno je da se kontrola izvrši na cijelom području BiH, da se smanji kretanje ovaca te da se onemogući uvoz, jer se stalno preko Ministarstva odbrane, kao posrednika, vrše nabavke ovaca iz Rumunije bez prethodno urađenih kontrola”, naglasio je načelnik općine Konjic Emir Bubalo dodavši da je vrlo teško utvrditi jesu li zaražene ovce uvezene.

Po zakonu, sredstva za odštetu ljudima, čija su stada zaražena i uništena, odvojit će kanton, a sredstva za dijagnostičko ispitivanje osigurat će Federacija BiH. Predsjednik Kriznog štaba Samir Sunagić je kazao kako u ovom trenutku vladaju situacijom i ne bi trebalo doći do širenja bolesti na druga područja.

Na izvanrednoj sjednici kantonalne Vlade, zakazanoj za srijedu, 19. maja, bit će prezentirani zaključci sa sjednice Kriznog štaba. Predsjednik tog stožera Sunagić je istaknuo kako će od federalne Vlade tražiti da što brže izvrši obaveze koje Zakon o veterinarstvu nalaže.