Mostar
0

Krizni štab raspisuje peticiju za raspuštanje Gradskog vijeća

Sarajevo-x.com
Novouspostavljeni Krizni štab Grada Mostara, nakon odluke Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH, o rješenju krize u Mostaru poslao je saopćenje u kojem navode da odluka nije u saglasnosti sa ranije iznesenim stavom Kriznog štaba, koji je tražio dugoročno rješenje za funkcionisanje Gradskog vijeća i ujedno kažnjavanje političkih stranaka i vijećnika koji sudjeluju u njegovom radu. Krizni štab najavio je i raspisivanje peticije.

"Čvrstog smo stava", navodi se u saopćenju, "da je ovom odlukom Inzko ponovo izašao u susret neodgovornim i nesposobnim vijećnicima i njihovim politikama, a iznevjerio sve one koji su se nadali odluci koja će biti u interesu grada i građana. Odluka kojom se korigira Statut predstavlja spuštanje kriterija i vodi opasnosti da izbor gradonačelnika ponovo bude opstruiran, te da eventualno izabrani gradonačelnik ne dobije podršku jedne od strana, što će generirati dalje blokade u radu Gradskog vijeću".

Stav Kriznog štaba je da se spomenutom odlukom neće riješiti mostarska kriza i da ovo rješenje demonstrira nemoć i neprincipijelnost međunarodne zajednice. S tim u vezi, Krizni štab Grada Mostara drži da samo građani mogu spasiti Mostar i poziva sve dobronamjerne, hrabre i iskrene sugrađane da mu se priključe i započnu borbu za svoja prava.

Sljedeći zadatak Kriznog štaba je raspisivanje građanske peticije kojom će tražiti podršku građana za raspuštanje Gradskog vijeća i adekvatno sankcionisanje političkih stranaka odgovornih za neprocjenjivu štetu nanesenu blokadom u radu gradske vlasti.

Krizni štab formiran je 8. decembra ove godine, a čine ga predstavnici vanparlamentarnih političkih stranaka - Naše stranke i Liberalno demokratske stranke, predstavnici Sindikata uposlenih u Gradskoj upravi, mostarski vatrogasci, Mostarsko narodno pozorište, Hrvatsko narodno kazalište i Lutkarsko kazalište.