Apel stručnjaka
436

Krizni štab KS: Situacija je pogoršana, imamo brojeve koji pale "crvene lampice"

B. T.
Pilav i Pitić: (Foto: Vlada KS)
Pilav i Pitić: (Foto: Vlada KS)
Članice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS, i epidemiologinja dr. Aida Pitić upozorile su na pogoršanu epidemiološku situaciju u Sarajevu.

Aida Pilav je kazala da je nesumnjivo tokom osmog mjeseca u KS, odnosno u FBiH poverćan broj novozaraženih od koronavirusa, što sa sobom povlači veći broj testiranja i udio novozaraženih.

"Jutros je to 19 posto", kazala je Pilav.

Spomenula je i povratak građana s godišnjih odmora iz raznih područja u kojima je povećan broj novozaraženih.

Obratiti pažnju na javni prijevoz

Navela je već poznate mjere koje su na snazi i koje treba poštovati poput nošenja maski u zatvorenom, izbjegavanja bliskih kontakata, nošenja maski na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu, izbjegavanja većih okupljanja...

"Posebno skrećemo pažnju na poštivanje pravila u sredstvima javnog prijevoza" kazala je Pilav.

Aida Pilav (Foto: Vlada KS)
Aida Pilav (Foto: Vlada KS)

Istakla je i na neophodno postojanje covid-redara u prostorima poput tržnih centara, gdje je veći broj građana. Kako je kazala, covid-redari treba da opominju građane na poštivanje mjera.

Rekla je da u Kantonu Sarajevo ima dovoljan broj vakcina te je iznijela podatak da je do sada 27,4 posto građana starijih od 18 godina primilo obje doze vakcina, računajući i one koji su vakcinisani van KS. U Kantonu Sarajervo je od marta aplicirano ukupno 167.850 doza vakcina.

"Bili bismo sretni kada bismo stekli 50 posto obuhvat u nekom kraćem periodu. To će zavisiti od toga kako se građani odazivaju na vakcinisanje", rekla je Pilav.

Kako je potcrtala, jedini način zaustavljanja pandemije je vakcinisanje te je naglasila da je svaka vakcina dobra.

"Znatan je porast broja naših sugrađana koji završavaju u bolnicama, nažalost, dešavaju se i smrtni ishodi", kazala je ona.

Nakon zatišja dešava nam se bura

Aida Pitić je izrazila zabrinutost novonastalom situacijom. Kazala je da je tokom ljeta broj otkrivenih slučajeva bio relativno nizak i to je bio signal da se radi o "zatišju pred buru".

"Bura nam se počela dešavati", kazala je Pitić.

Iznijela je podatak da je prije dva dana u Kantonu Sarajevo registrirano 62 novozareženih, a danas 172, što je skoro pa petina od broja testiranih.

Aida Pitić (Foto: Vlada KS)
Aida Pitić (Foto: Vlada KS)

"Ne samo da je zabrinjavajući broj zaraženih, već i smrtnih ishoda. U 24 sata imali smo pet smrtnih ishoda. Ne samo da smo izgubili pet naših sugrađana, 15 ih je na potpomognutoj mehaničkoj ventilaciji, a za tri naša sugrađanina samostalno disanje je nemoguće, oni su na respiratoru", rekla je Pitić, dodavši da su ovo podaci koji pale "crvene lampice".

I ona je apelovala da se ne čeka željena vakcina, već da se građani vakcinišu onom koja je trenutno dostupna.

Apelovala je da se mjere poštuju u školama, da roditelji ne šalju djecu u školu ako se pojave simptomi bolesti, s obzirom na to da su u okruženju registrirani i teži oblici oboljenja kod srednjoškolaca. Takav scenarij, kako je rekla, treba izbjeći u Sarajevu.