Ostanite kući
110

Krizni štab KS poziva građane na disciplinu: Od jedne osobe možemo imati 200 zaraženih

Dž. L.
Mario Nenadić, Aida Pitić, Kemal Cacan
Mario Nenadić, Aida Pitić, Kemal Cacan
Krizni štab Kantona Sarajevo pozvao je danas građane da ozbiljno shvate sve mjere prevencije širenja koronavirusa te da ostanu disciplinovani kada je riječ o njihovom poštivanju. Također je nagoviješteno da bi trenutno stanje socijalne izolacije moglo potrajati.

U posljednjih sedam dana Krizni štab KS poduzeo je niz mjera radi zaštite građana od koronavirusa, a na današnjoj sjednici će donijeti i dodatne mjere kojima namjeravaju suzbiti pandemiju.

Između ostalog, danas će biti donesena i naredba o dezinfekciji svih haustora i stubišta na cijelom prostoru KS. Također je istaknuto kako su već dezinfikovani svi mostovi, rukohvati, stajališta i drugi javni prostori u kojma se građani nužno moraju kretati.

Iz Kriznog štaba KS kazali su se kako ulažu sve napore da se do sada usvojene mjere provode bez poteškoća, ali rade i na poduzimanju novih aktivnosti.

"Pokušavamo svaku naredbu provesti na pravi način, a da svi građani budu sigurni u svojim kućama. Imali smo dosta pitanja o zabrani kretanja osoba starijih od 65 godina i mlađih od 18 godina. U toku dana će biti ažurirani spiskovi svih građana i donesena naredba da se preko Crvenog križa i Centra za socijalni rad pravovremeno dođe do svakog sugrađanina", istakli su iz kriznog štaba KS.

Štab je i svim komunalnim preudzećima naredio da rade na čišćenju snijega, a javnim institucijama i ostalim preduzećima da čiste snijeg ispred svojih objekata s obzirom na to da je zvanična zimska sezona završena 15. marta, ali je snijeg zabijelio naše ulice.

Epidemiologinja Aida Pitić pozvala je građane na smirenost i svjesnost o ozbiljnosti situacije. Kako je istakla, dovoljna je jedna osoba od koje za nekoliko dana možemo imati 200 zaraženih.

"Zavod za javno zdravstvo prati osobe kojima je izdato rješenje sanitarne inspekcije. Pratimo 1.410 osoba s takvim rješenjima i 749 osoba kojima je prema preporuci epidemiologa propisana mjera samoizolacije. Mi smo do sada izdali 110 rješenja za osobe koje su bile na proslavi u Konicu, ali i za njihove kontakte. Dakle, svaka osoba koja je bila s osobom kod koje postoji sumnja na Covid-19 infekciju također je pod zdravstvenim nadzorom. Molimo sve građane da se strogo pridržavaju socijalne udaljenosti, u zatvorenom prostou dva metra, na otvorenom metar i po. Nosite maske, poštujte mjere. Nosite rukavice, ali zapamtite da rukavice nisu zamjena za čiste ruke. Nije sigurno da s njima nećete prenijeti uzročnika s jedne površine na drugu. Vodite načuna o ličnoj i higijeni prostora u kojem boravite", naglasila je Pitić.

Ona je također zamolila građane za strpljenje s obzirom na to da telefoni koje zovu često znaju biti zauzeti.

"Naše radno vrijeme je 24 sata. Sedam epidemiologa i 27 sanitarnih tehničara i inžinjera, sve naše snage smo stavili u petu brzinu od početka epidemije. Imamo još jednu brzinu i poslije toga mašina će propasti. Svaki nivo zdravstvenog sistema smo maksimalno stavili u službu naših građana. Molim vas za poštivanje svih pravila i preporuka jer to je jedini način da se zaštitimo. Dugo će trajati ovo stanje socijalne distance. Dugo se nećemo moći rukovati, grliti i ljubiti", kazala je Pitić.

Načelnik Kantonalnog štaba civilne zaštite KS Kemal Cacan dodao je kako su preuzeli brigu o svim socijalnim ustanovama, pa čak i privatnim staračkim domovima. Istakao je i kako se dezinfekcija javnih prostora radi svaki drugi ili treći dan, u skladu s pravilima.

"Naredbe su decidne i provode se. Apelujemo na pravne osobe i službe da prilagode svoje radno vrijeme policijskom satu. Nijedna naredba se ne smije prekršiiti. Zamolio bih građane da ostanu disciplinovani. Sve smo poduzeli da budu sigurni", istakao je Cacan.

Građanima KS poručeno je i da ne trebaju brinuti za vodu u KS, jer su svi bunari i izvorišta snabdjeveni dovoljnim količinama kvalitetne vode, kazao je direktor VIK-a Enver Hadžiahmetović.

Premijer KS Mario Nenadić na kraju je dodao da građani prate upute i preporuke Kriznih štabova.