1.043. u samoizolaciji
222

Krizni štab Kantona Sarajevo: Tri osobe s koronavirusom imaju blaže kliničke slike

A. D.
Screenshot
Screenshot
Tri pacijenta zaražena koronavirusom iz Sarajeva, inače prva tri utvrđena u glavnom gradu BiH, su s područja općina Novi Grad i Novo Sarajevo, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.
Prema podacima aplikacije za praćenje prisutnosti koronavirusa (Covid-19) na području Kantona Sarajevo u momentu pisanja teksta 1.043 osobe s područja KS bile su u samoizolaciji. No ovaj broj konstatno raste.

Najviše njih dolazi s područja Novog Grada (250), a potom s područja Općine Centar (194).

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo obavještava javnost da su večernjim satima stigli rezultati analize uzoraka za tri osobe iz Kantona Sarajevo koje su pozitivne na novi Coronavirusa (COVID-2019).

IZ Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS je saopćeno da se radi o epidemiološki povezanim slučajevima sa već ranije potvrđenim slučajem COVID oboljelih u Konjicu.

Osobe su bile u samoizolaciji i pod kontrolom epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo KS u posljednjih pet dana.

Nakon što su utvrđene indikacije za testiranje od strane epidemiologa, napravljeno je laboratorijsko testiranje na Institutu za mikrobiologiju KCUS-a.

Radi se o blažim kliničkim slikama i pacijenti će biti pušteni na kućno liječenje.

"Obzirom na epidemiološku situaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine, pojačane su epidemiološke i sve druge potrebne mjere zdravstvenoga nadzora, kako bi se pronašli slučajevi po definiciji slučaja, pružila adekvatna zdravstvena njega oboljelima, uz ograničenje širenja virusa, minimizirao prenos s čovjeka na čovjeka na području FBiH, te transparentno komuniciralo s javnošću”, istakla je prof dr med sc Aida Pilav, predsjednica Kriznoga štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, večeras je potvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Osim tri slučaja iz Sarajeva jedan je iz Tešnja, te dva iz Goražda.

Radi se o osobama koje su bile na proslavi preduzeća "Igman" iz Konjica