Apel građanima
30

Krizni štab HNK: Ostanite kući, nemojte posjećivati rodbinu i prijatelje za Uskrs

Dž. P.
Pero Ćiro Pavlović
Pero Ćiro Pavlović
Na današnjoj konferenciji za medije Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona javnosti su se obratili dr. sc. Svjetlana Grgić, specijalist infektolog Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar i Pero Ćiro Pavlović, glasnogovornik Vlade i Štaba civilne zaštite HNK.

Pero Ćiro Pavlović je kazao kako se nastavlja borba protiv koronavirusa te kako je situacija ovih dana na području HNK dosta otežana i zbog požara koji bjesne.

Grgić je kazala kako se na današnji dan liječi 26 bolesnika. Od toga je osam bolesnika na respiratoru i njih dvoje gdje plućna funkcija počinje raditi, a respirator samo pomaže istom.

"Njih šest je na potpunoj terapiji kisikom, ostali bolesnici su stabilno i bez pogoršanja. Jučer je dvoje bolesnika otpušteno na kućno liječenje. Naša bolnica zbrinjava sve oboljele od COVID infekcije iz tri kantona - HNK, ZHK i Kantona 10. Pripreme za liječenje takvih pacijenata započete su još u januaru ove godine slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije", pojasnila je Grgić.

Svjetlana Grgić
Svjetlana Grgić

Pet pacijenata uspješno je izliječeno u SKB Mostar i isti su otpušteni kući.

"Molim građane da slijede preporuke i upute svih kriznih stožera. Molim vas ostanite u svojoj kući sa svojima", rekla je Grgić te naglasila da će najviše pomoći sebi i drugima ukoliko i tokom Uskrsa ostanu u kući, a ne da idu u posjete rodbini i prijateljima.

Pero Ćiro Pavlović rekao je kako je u protekla 24 sata u SKB Mostar testirano 158 uzoraka od kojih je 16 pozitivno iz HNK.

Iz Mostara 6, Jablanice 2, Čitluka 6 i iz Čapljine 2. U ove brojke uračunati su i podaci koji su stigli nesporedno prije konferencije. Općinski i kantonalni sanitarni inspektori izdali su 12 rješenja o izolaciji i samoizolaciju što je do sada ukupno izdato 2.192 izdata rješenja.

Odgovarajući na novinarska pitanja Pero Ćiro Pavlović rekao je da u svećenićkom samostanu u Međugorju nema više novozaraženih. Jedna osoba je odranije zaražena. Samostan se nalazi u potpunoj izolaciji. Isto vrijedi i za samostan u Miletini. Majčino selo također je izolirano i bez kontakta s ostatkom općine. Selo je pod stalnim nadzorom ljekara.

"U narednom razdoblju planira se retestiranje svih osoba u ovim mjestima", rekao je on.

Među policijskim službenicima MUP-a HNK nema zaraženih, njih sedam je u samoizolaciji. Selo Turkovići na području Ravno nije stavljeno u izolaciji zbog ilegalnih boravaka iz Dubrovnika. Samoizolirano je 10 osoba, jer je jedan par iz Hrvatske nelegalno boravio u ovom selu.

Grgić je kazala da kada je u pitanju SBK Mostar ima 6 pacijenata - asimptomatskih pozitivnih uposlenika, dakle bez razvoja bolesti i jedan s blažom kliničkom slikom. Na pitanje Klix.ba koliko je osoba u kantonu izliječeno od koronavirusa, Grgić je kazala kako se nisu uspjeli baviti takvom statistikom, ali naglasila je da su svi pacijenti iz Mostara, Konjica i Ljubuškog izliječeni, ali brojke nije spominjala.