Veliki petak
166

Križni put: Hiljade vjernika hodočastilo na Hum iznad Mostara

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Križni put na brdo Hum iznad Mostara danas je okupio hiljade vjernika iz Hercegovine koji su hodočastili u procesiji pobožnosti koji se tradicionalno održava na Veliki petak, kad se katolici prisjećaju Isusove muke, kojom je prema biblijskoj predaji, otkupio grijehe svijeta.

Simbolični procesijski križ nosili u vjernici naizmjenično od prve postaje u podnožju Huma sve do 14 postaje na Humu, a molitvu uz koncelebraciju brojnih svećenika predvodio je mostarski biskup Petar Palić koji je ukazao na značaj ovog dana i pohoda na mostarsko brdo.

Biskup Petar Palić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Biskup Petar Palić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Redovito se već nekoliko decenija na Veliki petak okupljamo ovdje kako bismo obavili pobožnost Križnog puta. Dok razmišljamo o Isusovoj muci i smrti, naravno da želimo s njima i s tom njegovom mukom i smrću sjediniti svoje patnje i križeve osobne, ali i našeg naroda, te svijeta. Puno je nakana na koje bismo trebali moliti, puno je izazova u svijetu i vjerujem da će nam ova pobožnost pomoći da se dostojno pripremimo za svetkovanje Uskrsa", rekao je mostarski biskup Palić.

Inače, Veliki petak zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čini Sveto trodnevlje, a kod katolika je post obavezan na Veliki petak, za sve punoljetne osobe do 60 godina starosti. Iako se na Veliki petak obilježava muka i smrt Isusa Krista, kod katolika to nije dan sveopće žalosti, nego svečani dan pomirenja između neba i zemlje, Boga i čovjeka.

To je temeljni period duhovne pripreme za Uskrs, koji je i najveći katolički blagdan, na kojem se prema Bibliji katolička vjera i temelji.