BiH
0

Kriza u funkcionisanju viznog režima

Sarajevo-X
Donošenje novog zakona o viznom režimu i ulasku stranaca u BiH stvorio je nove probleme dobivanja viza i ulaska stranaca u BiH.

Novim zakonom su date nove i veće ovlasti Ministarstvu sigurnosti, a da istovremeni u MIP-u nisu usklađene mjere prelaska na novi elektronski sistem povezivanja, kontrole i koordinacije DKP – DGS – MIP – Ministarstvo sigurnosti.

Tako se događa da zahtjeve institucija za izdavanje ulaznih viza u DKP- u nema ko da potpiše u MIP- u, jer se ne zna ko je potpisnik odobrenja i saglasnosti za DKP, bez kojeg ni Ministarstvo sigurnosti ne može da obavi svoj posao provjere i davanja saglasnosti za izdavanje ulazne vize posjetiocima BiH.

Poseban problem je reduciranje izdavanja viza na granicama, gdje je ukinuta dosadašnja praksa jednostavnog dobivanja vize na granici.

Izdavanje "E" (ekonomske) ili poslovne vize nije zakonski dovoljno odvojeno od građanskih viza i to će stvoriti probleme strancima da poslovno posjećuju BiH.

Potrebno je suviše papira, "garancija", saglasnosti, potvrda da bi neko poslovno doputovao u BiH, pogotovo kad je u pitanju posjeta državnim institucijama i firmama. A poslije toga još i čekanje da se pronađe neko u MIP-u ovlašten da potpiše zahtjev je previše i pokazuje da se prešlo na novi sistem, a da nije napravljen prelazni period u kojem bi se prevazišle dječje bolesti.

Očito je da oni koji bi trebali da provode ovaj zakon moraju biti imenovani i dovoljno ovlašteni da mogu rješavati živu materiju u kojoj ne može sve da se stavi u tekst zakona, nego moraju procijeniti i sami što je u interesu BiH i ne dozvoliti da se sramotimo pred strancima našim nedorečenostima, neovlaštenjima i neprofesionalizmom državnog sistema.