BiH
3

Kriza u budžetu Tuzlanskog kantona

FENA
Predstavnici Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona procijenili su da bi deficit kantonalnog budžeta u ovoj godini mogao dostići 23 miliona KM. Zbog drastičnog pada prihoda opet se javila potreba za rebalansom budžeta. Da bi omogućila rebalans i uštede Vlada Tuzlanskog kantona će u narednih 45 dana obustaviti isplate s pojedinih budžetskih stavki.

“Procijenjeno je da bi se u dijelu materijalnih izdataka i naknada budžetskim korisnicima moglo uštedjeti oko četiri miliona KM. Smanjenja se ne odnose na postojeće plaće. Umjesto toga odgođeno je otvaranje novih radnih mjesta”, kazala je ministrica finansija TK-a Alisa Bijedić, dodavši da nisu ispunjeni uvjeti za zapošljavanje kako je bilo planirano.

Dio ušteda bit će ostvaren putem Ministarstva za boračka pitanja jer ove godine neće biti realizovan plan stambenog zbrinjavanja boraca. I Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva TK-a utrošit će 300.000 KM manje nego što je planirano, saopćeno je na pres-konferenciji Vlade TK-a danas u Tuzli.

Osim toga, Vlada TK-a razmotrit će i druge načine ušteda da bi kompenzirala deficit.

Tuzlanski kanton je od januara do oktobra ove godine umjesto planiranih 208 miliona, ostvario prihod od 98 miliona KM. Manjak je 10 miliona KM, a prema procjenama, u naredna tri mjeseca bit će još 13 miliona manjka. Naime, u oktobru, novembru i decembru planiran je prihod od 84 miliona KM, ali kako tvrde iz Ministarstva finansija TK-a taj plan nije moguće ostvariti zbog pada prihoda koji će, prema njihovoj procjeni, za posljednja tri mjeseca ove godine, biti oko 71 milion maraka.