|

Kriza se nastavlja: Zakazana posebna sjednica NSRS-a zbog odluke Ustavnog suda BiH

Kriza se nastavlja: Zakazana posebna sjednica NSRS-a zbog odluke Ustavnog suda BiH
12
A. D.
14.2.2020. u 11:52
64
komentara
12

dijeljenja
Kriza se nastavlja: Zakazana posebna sjednica NSRS-a zbog odluke Ustavnog suda BiH Foto: M. D./Klix.ba
Kolegij Narodne skupštine RS-a danas je donio odluku da se posebna sjednica Skupštine RS-a s tačkom dnevnog reda "Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH" održi u ponedjeljak.
Ova sjednica s predloženim dnevnim redom sazvana je na zahtjev predsjednice RS-a Željke Cvijanović.

Predstavnici RS-a su u srijedu na sastanku u Banjoj Luci odlučili da obustavljaju rad u odlučivanju u institucijama BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, problematizirajući strane sudije u tom sudu.

Milorad Dodik ranije je rekao da će na sjednici NSRS-a biti usvojeni određeni stavovi o daljim koracima RS, koja ne prihvata odluku Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištvu u RS.

Odlučujući po zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti ovog člana zakona, Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.Jučer je u zgradi Predsjedništva BiH održan sastanak ambasadora Kvinte s političkim predstavnicima RS-a zbog posljednje odluke zvaničnika Republike Srpske da obustave rad u institucijama BiH zbog odluke Ustavnog suda BiH u vezi s poljoprivrednim zemljištem u tom entitetu.
Prijavi grešku


Komentari (64)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...