BiH
0

Krivokapić: Crna Gora će sačekati da se politika EU prema nezavisnosti Kosova do kraja formira

FENA
Crna Gora će sačekati da se politika Evropske unije prema proglašenju nezavisnosti Kosova dokraja formira i ona tek onda može biti nužni sljedbenik te politike, izjavio je danas u Sarajevu, nakon razgovora sa članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

On je podsjetio da je Crna Gora zemlja koja je nedavno rješavala svoje državnopravno pitanje drugi put u 88 godina.

  • Mislimo da je najveći doprinos regionu da Crna Gora ostane dobar primjer multietičnog društva, građanskog društva i stabilnosti. I svaka naša odluka vezana za bilo koji problem u regionu bit će motivirana tom osnovnom činjenicom da je najbolji doprinos očuvanje naše unutarnje stabilnosti davanje dobrog primjera za rješavanje pitanja koja jesu temeljna za sigurnost regiona. To su pitanja multietničkih društava i stabilnost demokratskih i građanskih država, ocijenio je Krivokapić.

Naveo je da je kao dio procesa evropskih integracija, Crna Gora preuzela obavezu da koordinira svoju politiku s Evropskom unijom.

  • Ali naravno, ne pripada nama, maloj Crnoj Gori, da bude neko ko će kreirati osnove takve politike. Možemo biti sljedbenik kada to bude politika EU, poručio je Krivokapić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković, naglašavajući da govori kao neko ko dolazi iz Republike Srpske, te da kao predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH može govoriti samo u svoje ime, rekao je da RS ima jasne stavove da niko od njenih predstavnika u institucijama BiH neće dati saglasnost da se Kosovo prizna kao država "i sve ćemo raditi da se to ne desi".

  • U svakom slučaju, Republika Srpska smatra da je njena budućnost u BiH, ali isto tako ne možemo da spriječimo neke nevladine organizacije i građane da povezuju ovaj opasan presedan, rekao je Radojičić.