Parlament FBiH
0

Krivične sankcije za napad na novinare

FENA
Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je na sjednici u Sarajevu usvojio Nacrt zakona o dopuni Krivičnog zakona FBiH. Ta dopuna odnosi se na član 360. a govori o uvođenju sankcija za osobe koje sprečavaju novinare u vršenju službene radnje.

U spomenutom članu je za težu povredu predviđena i zatvorska kazna u trajanju i do pet godina.

Poslanica Vesna Saradžić kazala je da je dopuna Krivičnog zakona FBiH predložena iz razloga da bi se osigurala krivično pravna zaštita predstavnika medija u obavljanju redovnih poslova pošto je u BiH u 2007. godini evidentirano 28 kršenja medijskih sloboda, a u 2008. godini čak 56.

Kako je kazala 25 slučajeva se odnosilo na fizičke napade pa i prijetnju smrću.

Nacrt zakona o dopuni Krivičnog zakona FBiH, prema mišljenju većine poslanika, ipak nije trebao biti prihvaćen jer, kako smatraju, izdvaja samo jednu profesiju.

Predsjednik Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Irfan Ajanović smatra kako zakon o dopuni Krivičnog zakona upravo zbog tog izdvajanja jedne profesije nema ustavno utemeljenje te da to predstavlja ustavnu diskriminaciju

Danas je odgođeno izjašnjavanje o prijedlozima zakona o rudarstvu FBiH i geološkim istraživanjima, zbog neprisustva predlagača sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, odnosno predstavnika Federalne vlade.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH trenutno razmatra Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu.