Udruženje Q
0

"Krivične prijave protiv svih koji nam prijete"

Sarajevo-x.com
Bosanskohercegovački mediji danas su dobili službeno saopštenje iz Udruženja Q, organizatora prvog Queer Sarajevo Festivala, koje prenosimo u cjelini.

"Queer Sarajevo Festival je svečano otvoren 24.9.2008. godine u 20h na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Tom prilikom je otvorena izložba fotografija, statua i pristiglih radova u sklopu konkursa Okreni Oqueer. Otvorenju je prisustvovalo preko 350 osoba koje su svojim prisustvom obogatili/e ovaj skup kao i pružili/e podršku i solidarisali/e sa ljudskim pravima i demokratskim principima BiH.

Na žalost, gosti/šće Festivala su to veče bili/e fizički napadani/e oko same Akademije, na Skenderiji, kao i u Novom Sarajevu. S obzirom na to, Udruženje Q je narednog dana na Press konferenciji održanoj u Mediacentru saopćilo da se Festival zatvara za javnost te da će se neke aktivnosti otkazati jer Festival više nije o kulturi i umjetnosti, već poprima politički karakter. Istog dana, održana je i diskusija za sve učesnike/ce Festivala. U petak navečer planirani program Festivala je otkazan u potpunosti, zbog nasilja i konstantnih prijetnji kojima je bio izložen organizacioni tim Festivala i zbog nemogućnosti da garantujemo sigurnost svim učesnicima/ama Festivala, van predviđenih lokacija QSF-a.

Smatramo da su uslovi aktivističkog rada, te bezbjedno i slobodno posjećivanje umjetničkih i kulturnih manifestacija u gradu Sarajevu ozbiljno i potpuno narušeni, te vrijednosti nasilja nametnute svim građanima/kama kako Sarajeva tako i BiH. Ono što posebno obeshrabruje je otvorena podrška nasilju kroz izostanak jasne i nedvosmislene osude nasilja od strane predstavnika/ca institucija i političkih partija, te čak svaljivanje krivice na organizatore/ice Festivala.

Mi zahtjevamo da nadležni organi pronađu i sankcionišu sve odgovorne za ovaj vid organizovanog nasilja te da se javno očitaju po pitanju preduzetih akcija i istraga. Jedino na taj način se mogu onesposobiti nasilje, fašizam, nacionalizam, ksenofobija i sve druge vladajuće ideologije koje su konstanta u našem društvu, a koje se uvijek kriju iza gomile, nikada iza individue!

Apelujemo na sve da se suzdrže od generalizacije i upiranja prstom u pojedine društvene grupacije. Udruženje Q je i prije početka Festivala podnijelo prijave, te je nastavilo to da radi i nakon 24. septembra i nastaviće da ih podnosi protiv svih onih koji/e su huškali/e na nasilje i sprovodili/e ga kroz govor mržnje na internetu, prijetnji koje nam se upućuju, kao i kroz tekstove objavljivane u pojedinim medijima.

Queer Sarajevo Festival je otvoren 24. septembra 2008. godine. Unatoč svim obstrukcijama, ostaje otvoren do daljnjeg i njegov politički i aktivistički dio se nastavlja u vidu borbe protiv sveprisutnog fašizma i ksenofobije. Njegova ideja i cilj ostaju isti – stvaranje slobodnog prostora, zasnovanog na principima samodefiniranja, samoidentifikacije, individualnosti i slobode izbora. Ovaj grad i ova država imaju publiku željnu slobode, kulture i umjetnosti i uradićemo sve da se ovaj i naredni Queer Sarajevo Festival odviju u uslovima dostojnim svakog ljudskog bića.

Zahvaljujemo se svim prijateljima/cama i građanima/kama Sarajeva i Bosne i Hercegovine na podršci i zajedničkom radu u suzbijanju nasilja i mržnje iniciranim ignorancijom, neznanjem i općim negiranjem ljudskih prava. Nastavljamo dalje, zajedno sa vama", saopšteno je iz Udruženja Q.