{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Krivične prijave protiv svih koji nam prijete"

S
3.10.2008. u 18:10
0
0
"Krivične prijave protiv svih koji nam prijete"
0
"Krivične prijave protiv svih koji nam prijete"
Bosanskohercegovački mediji danas su dobili službeno saopštenje iz Udruženja Q, organizatora prvog Queer Sarajevo Festivala, koje prenosimo u cjelini.
"Queer Sarajevo Festival je svečano otvoren 24.9.2008. godine u 20h na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Tom prilikom je otvorena izložba fotografija, statua i pristiglih radova u sklopu konkursa Okreni Oqueer. Otvorenju je prisustvovalo preko 350 osoba koje su svojim prisustvom obogatili/e ovaj skup kao i pružili/e podršku i solidarisali/e sa ljudskim pravima i demokratskim principima BiH.

Na žalost, gosti/šće Festivala su to veče bili/e fizički napadani/e oko same Akademije, na Skenderiji, kao i u Novom Sarajevu. S obzirom na to, Udruženje Q je narednog dana na Press konferenciji održanoj u Mediacentru saopćilo da se Festival zatvara za javnost te da će se neke aktivnosti otkazati jer Festival više nije o kulturi i umjetnosti, već poprima politički karakter. Istog dana, održana je i diskusija za sve učesnike/ce Festivala. U petak navečer planirani program Festivala je otkazan u potpunosti, zbog nasilja i konstantnih prijetnji kojima je bio izložen organizacioni tim Festivala i zbog nemogućnosti da garantujemo sigurnost svim učesnicima/ama Festivala, van predviđenih lokacija QSF-a.

Smatramo da su uslovi aktivističkog rada, te bezbjedno i slobodno posjećivanje umjetničkih i kulturnih manifestacija u gradu Sarajevu ozbiljno i potpuno narušeni, te vrijednosti nasilja nametnute svim građanima/kama kako Sarajeva tako i BiH. Ono što posebno obeshrabruje je otvorena podrška nasilju kroz izostanak jasne i nedvosmislene osude nasilja od strane predstavnika/ca institucija i političkih partija, te čak svaljivanje krivice na organizatore/ice Festivala.

Mi zahtjevamo da nadležni organi pronađu i sankcionišu sve odgovorne za ovaj vid organizovanog nasilja te da se javno očitaju po pitanju preduzetih akcija i istraga. Jedino na taj način se mogu onesposobiti nasilje, fašizam, nacionalizam, ksenofobija i sve druge vladajuće ideologije koje su konstanta u našem društvu, a koje se uvijek kriju iza gomile, nikada iza individue!

Apelujemo na sve da se suzdrže od generalizacije i upiranja prstom u pojedine društvene grupacije. Udruženje Q je i prije početka Festivala podnijelo prijave, te je nastavilo to da radi i nakon 24. septembra i nastaviće da ih podnosi protiv svih onih koji/e su huškali/e na nasilje i sprovodili/e ga kroz govor mržnje na internetu, prijetnji koje nam se upućuju, kao i kroz tekstove objavljivane u pojedinim medijima.

Queer Sarajevo Festival je otvoren 24. septembra 2008. godine. Unatoč svim obstrukcijama, ostaje otvoren do daljnjeg i njegov politički i aktivistički dio se nastavlja u vidu borbe protiv sveprisutnog fašizma i ksenofobije. Njegova ideja i cilj ostaju isti – stvaranje slobodnog prostora, zasnovanog na principima samodefiniranja, samoidentifikacije, individualnosti i slobode izbora. Ovaj grad i ova država imaju publiku željnu slobode, kulture i umjetnosti i uradićemo sve da se ovaj i naredni Queer Sarajevo Festival odviju u uslovima dostojnim svakog ljudskog bića.

Zahvaljujemo se svim prijateljima/cama i građanima/kama Sarajeva i Bosne i Hercegovine na podršci i zajedničkom radu u suzbijanju nasilja i mržnje iniciranim ignorancijom, neznanjem i općim negiranjem ljudskih prava. Nastavljamo dalje, zajedno sa vama", saopšteno je iz Udruženja Q.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: