RS
0

Krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja

FENA
Centar za humanu politiku podnijet će Specijalnom tužilaštvu RS-a i Okružnom tužilaštvu Banja Luka krivičnu prijavu protiv odgovorne osobe iz Pravobranilaštva RS-a zbog sumnje da su izvršena krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, nesavjesnog rada u službi i primanja mita prilikom davanja pozitivnog mišljenja na štetan ugovor o razmjeni nekretnina između Općine Doboj i "Slatke tajne".

Pravobranilaštvo RS-a dalo je pozitivno mišljenje na ovaj ugovor, iako je prije toga zamjenik pravobranioca iz Doboja dao negativno mišljenje, a bilo je obaviješteno i da se radi o štetnom ugovoru po kome će Općina Doboj biti oštećena za više od dva milona KM.

Ovaj centar pokrenut će inicijativu kod Narodne skupštine RS-a za razrješenje republičkog pravobranioca zbog sumnji da je u ovom i drugim slučajevima štitio privatne i kriminalne interese, umjesto općih.

Od Okružnog tužilaštva u Doboju bit će zatraženo da ispita odgovornost načelnika općine Obrena Petrovića i druge nezakonitosti u vezi s kupovinom i razmjenom poslovnog prostora sa "Slatkom tajnom", neobrazloženog plaćanja 142.004 KM "Džungli" Doboj i angažovanja budžetskih sredstava po predloženim odlukama Skupštini općine od 30. 9.2008. godine.

Sumnjamo da je angažovanje nekoliko stotina hiljada KM budžetskih sredstava za pomoć raznim udruženjima i pojedincima na ovoj sjednici Skupštine općine bilo u funkciji podmićivanja za naredne lokalne izbore. Od Okružnog tužilaštva u Doboju bit će zatraženo da preduzme zakonske mjere radi sprječavanja realizacije štetne kupovine i razmjene poslovnih prostora između Općine Doboj i "Slatke tajne, saopćeno je iz Centra za humanu politiku.