Devastacija Isa-begove tekije
0

Krivična prijava protiv Energopetrola

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH podnijela je krivičnu prijavu protiv firme Energopetrol, kao investitora radova i vlasnika nezakonito sagrađene benzinske pumpe, zbog preduzimanja građevinskih radova na prostoru nacionalnog spomenika Isa-begove tekije u Sarajevu čime je počinjeno krivično djelo oštećenja spomenika kulture posebne vrijednosti.

Komisija je predložila hitno provođenje odgovarajuće istrage i krivično gonjenje odgovornog lica počionica, rekli su nam iz Komsije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Kako su rekli iz Komisije, Isa-begova zavija je prirodno graditeljska cjelina koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH na osnovu odluke iz 2005. godine i kao takva uživa najviši stepen pravne zaštite u Federaciji BiH.

Tom odlukom su, između ostalog, zabranjeni bilo kakvi radovi osim nastavka arheoloških istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih radova kao i zabrana gradnje novih objekata i promjena namjene prostora na potezu od Šeher-ćehajine do Kozije ćuprije u širini od 100 metara na obje strane Miljacke.

Iz Komisije napominju da je kompleks Isa-begove tekije zavije bio pravno zaštićen i prije rata i da je izgradnja benzinske pumpe izazvala snažnu reakciju intelektualaca širom tadašnje Jugoslavije. Na inicijativu Zavoda za zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa Sarajeva, Republički sekretarijat nadležan za prostorno uređenje RBiH je poništio odobrenje za građenje pumpe koje je izdao prvostepeni organ. Pumpa je izgrađena bespravno, odražavala je politiku nasilja nad bh. naslijeđem i jedini zakoniti akt je njeno uklanjanje sa prostora na kome se nalazi, tvrde iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.