Vlada RS
0

Krivična prijava nije napad na međ. zajednicu

FENA
Vlada Republike Srpske ističe da krivična prijava podnesena 26. novembra ne predstavlja napad na međunarodnu zajednicu u BiH.

U Vladinom saopćenju se naglašava da je krivična prijava usmjerena isključivo na pojedince koji su uporno i sa sve snažnijim intenzitetom zloupotrebljavali službene položaje u neskrivenoj želji da naštete institucijama RS-a.

“Pojedinci o kojima je riječ u kontinuitetu su djelovali izvan okvira svoje nadležnosti i to i dalje čine. Oni su također konzistentno lažno optuživali Vladu RS-a da odbija saradnju s Tužilaštvom BiH. Ono što se u stvarnosti dešavalo, jeste da je Vlada RS-a nekoliko puta ponudila dobrovoljnu saradnju koja je odbijena od Tužilaštva BiH - činjenica koju je ustanovio čak i OHR dvije nedjelje ranije”, kaže se u saopćenju Vlade RS-a.

Također, ističe i da spomenute aktivnosti dovode u pitanje motive pojedinaca umiješanih u slučaj.

“Takva vrsta nezakonitog i nepoštenog ponašanja ne nanosi štetu samo institucijama RS-a, već i političkom i ekonomskom razvoju kao i stabilnosti u BiH. Takvo djelovanje također potkopava konstruktivna dostignuća koje velika većina predstavnika međunarodne zajednice želi da vidi provedena u djelo”, tvrdi entitetska vlada.

Ističe i da je izražavala zabrinutost zbog ovih, kako se navodi, aktivnosti mnogo puta u proteklim mjesecima, na neformalnom i diplomatskom nivou, ali izuzev izražene simpatije nisu preduzeti drugi koraci koji bi obuzdali aktivnosti pojedinaca.

“Podižući krivičnu prijavu pred Tužilaštvom BiH mi izražavamo i svoje ubjeđenje da pravda treba biti primijenjena u bilo kom slučaju gdje se zloupotrebljava moć i položaj i gdje se krše zakonska prava građana”, kaže Vlade RS-a.

Na kraju zaključuje da ostaje opredijeljena da sarađuje s domaćim političkim strukturama i međunarodnom zajednicom radi implementacije dogovora iz Odžaka i da predano radi na pitanjima od interesa za napredak prema članstvu u EU.

Vlada je 26. novembra podnijela tužbu protiv devet osoba i to Milorada Barašina, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Harija Furlana, međunarodnog tužioca Tužilaštva BiH, Rafi Gregoriana, prvog zamjenika visokog predstavnika za BiH, Dejvida Apčera, šefa Odjela za organizovani kriminal Tužilaštva BiH, Šefka Šahbegovića, sudije suda BiH, sudije za prethodni postupak, Dragana Lukača, zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH, SIPA-e, Bakira Hadžiomerovića, urednika Magazina ''60 minuta'' Federalne televizije BiH, Slobodana Vaskovića, banjalučkog dopisnika političkog Magazina “60 minuta“ i vlasnika lista“ Patriot“ i Dragomira Babića, predsjednika NVO „Narodni front“, Banja Luka.