Ministar obrazovanja KS
159

Krivić: Pričao sam sa studentima Ekonomije, problemi se moraju sistemski riješiti

A. B.
Krivić: Forma nije bitna već vapaj studenata (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Krivić: Forma nije bitna već vapaj studenata (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što su studenti Ekonomskog fakulteta u Sarajevu istupili u javnost izražavajući nezadovoljstvo u vezi s organizacijom ispita iz predmeta Računovodstvo kod profesora Harisa Jahića u protekloj akademskoj godini, ministar obrazovanja KS Anis Krivić je odlučio reagovati.
Naime, studenti su kazali da je riječ o dugogodišnjem problemu koji je već generacijama prisutan i koji je sada prelaskom na online režim izvođenja nastave kulminirao i doveo do toga da jedini izlaz traže obraćanjem u javnosti.

Kako su kazali, problema je mnogo, od neosnovano skraćenog vremena za izradu ispita, teškog gradiva koje uključuje i gradivo iz drugih predmeta, neodgovaranja na studentske mailove, neravnopravnost po pitanju trajanja ispita u zavisnosti od smjera, objavljivanja rezultata bez bodova, mijenjanja načina izvođenja ispita neposredno prije polaganja istog pa sve do toga da mnogi studenti, nažalost, ne mogu diplomirati samo zbog predmeta Računovodstvo i Finansijsko računovodstvo.

Shodno navedenom, za Klix.ba je ministar Krivić pojasnio da dopis o navedenim studentskim problemima nije primio, ali je na osnovu vijesti pročitanih u medijima odlučio pozvati studente na razgovor i popričati o trenutnim problemima s kojima se susreću.

"Povodom toga sam komunicirao i s Upravom Ekonomskog fakulteta i svim uključenim stranama. S pozicije resornog ministra naravno da ću uložiti sve napore da pomognem studentima u njihovim nastojanjima da riješe problem. Međutim, čini mi se da je jedan ovakav zahtjev s jedne strane preuranjen budući da studenti zahtijevaju analizu prolaznosti za jedan predmet u prošloj godini, a i trenutno se nalazimo u periodu između dva ispitna roka i ne znam kako bih mogao reagovati na taj zahtjev. U odgovoru studentima, dekanesa EFSA-e je navela određene postotke prolaznosti na predmetu na šta su studenti posebno reagovali", kazao je Krivić

Važan je vapaj studenata

Kako je dalje naveo, iako iza ovog glasa studenata ne stoji jedna studentska organizacija, to prema njegovom mišljenju nije važno, već vapaj studenata.

"Prema mom mišljenju, mnogo je važnija od ovog konkretnog problema poruka koju studenti s ovom situacijom svima šalju uključenim u sistem obrazovanja. Visoko obrazovanje je iznimno složeno, ali isto tako možemo da vidimo one zbog kojih sve postoji, a to su studenti. Smatram da se u visokom obrazovanju stvari moraju sistemski rješavati od onih ključnih, krucijalnih, važnih, skupih do onih praktičnih, pragmatičnih i korisnih koji su svakako u interesu studenata", naveo je.

Pojasnio je da je u Zakonu o visokom obrazovanju jasno propisano na koji način se može reagovati na određene nepravilnosti.

"Najteže se u suštini reaguje kada su studenti nezadovoljni određenom praksom određenog profesora. Ne može se sve normirati Zakonom o visokom obrazovanju jer svaki profesor ima svoj način rada i isto tako je i svaki student individua i ne može se sve detaljno propisati. Međutim, ako imamo iz godine u godinu određeno negodovanje mislim da svakako treba reagovati, ali isto tako ne tražiti rješenja preko noći već sistemski sve rješavati. Mislim da se zahtjev studenata mora precizirati, nisam dobio dopis, ali sam došao do studenata. Studentska organizacija ne stoji iza njih već su rekli da poznaju neke od studenata, ali mislim da to u konačnici nije važno da li je riječ o formiranoj organizaciji ili su to samo nezadovoljni studenti", pojasnio je Krivić.

Studenti EFSA-e su možda smogli snage da izađu s problemom koji ih godinama tišti

Naglasio je da u ovom slučaju forma nije važna već suština, a to je nezadovoljstvo studenata.

"Mislim da se na tome treba raditi svakako, a s obzirom na to da još nisam dobio zahtjeva na osnovu medijskih natpisa nisam zaključio da se traži ispravljanje bilo kakvih nepravilnosti. Međutim, postoje kontrola i nadzor visokoškolskih ustanova putem inspekcije i Ministarstvo u svakom trenutku može da pođe za takvim alatima, a isto tako i građani KS imaju puno pravo da pišu inspekciji i takav nadzor će biti izvršen. Inspekcija izlazi po prijavljenim nezakonitostima, dakle, ukoliko mi ili inspekcija zaprimimo bilo kakav zahtjev da se utvrde te nezakonitosti naravno da će se onda utvrđivati njihov osnov. To ne utvrđuje ministarstvo već inspekcija", dodao je.

Međutim, Krivić je stava da postoji suštinski problem i da nije u pitanju samo EFSA već i ostalih 35 visokoškolskih ustanova u KS na kojima treba djelovati sistemski.

"Studenti EFSA-e su možda smogli snage da izađu s problemom koji ih godinama tišti. Zapitajmo se zašto to nisu uradili prošle i pretprošle godine i zapitajmo se koliko postoji studenata koji to ne smiju uraditi. Poraz je kada to dolazi od studenata, mislim da naše obrazovne vlasti moraju biti one koje će biti svjesne tih problema. Sasvim je jasno da Zakon o visokom obrazovanju treba mijenjati i da se akademska zajednica mora odgovornije ponašati i organizirati nastavno-naučne procese na Univerzitetu", poručio je na kraju Krivić.