150 asistenata
118

Krivić: Djeca u Sarajevu će imati asistente u nastavi i bez usvajanja budžeta

V. K.
Krivić: Radimo u najboljem interesu djece (Foto: I. Š./Klix.ba)
Krivić: Radimo u najboljem interesu djece (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Anis Krivić, oglasio se povodom informacija o tome da će škole u KS ostati bez asistenata u nastavi do aprila 2021. godine, ističući da do toga neće doći.
Kako je naveo na društvenim mrežama, Vlada KS dala je saglasnost za angažman asistenata za rad sa djecom s teškoćama

"Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u Budžetu za 2021. godinu predvidjelo sredstva za stavku 'Inkluzija', a samim tim i angažman asistenata u nastavi i mobilnih timova u drugom polugodištu školske 2020/2021 godine", izjavio je Krivić

Iako je danas predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro pojasnio da zbog neusvajanja budžeta KS, djeca u osnovnim i srednjim školama ostaju bez asistenata, Krivić je istakako kako do toga neće doći.

"To svakako ne znači da bi angažman asistenata bio onemogućen početkom drugog polugodišta jer, u slučaju nepravovremenog usvajanja Budžeta Kantona Sarajevo, postoji mogućnost donošenja odluke o privremenom finansiranju", izjavio je Krivić.

Krivić je poručio kako je Vlada KS obezbijedila angažman 150 asistenata, što je 50 asistenata više u odnosu na prošlu školsku godinu.

"Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je saglasno da škole angažuju asistente i mobilne timove od početka drugog polugodišta, u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora. Između ostalog, to je jedan od razloga zbog kojeg smo insistirali i žurili da se potpiše Kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Nadalje, želio bih istaći da je Vlada KS za školsku 2020/2021 obezbijedila sredstva za angažman 150 asistenata u nastavi, što je za 50 asistenata više u odnosu na prošlu godinu, te da smo uspjeli obezbijediti sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo i za iduću godinu", zaključio je Krivić i poručio kako su sve odluke donesene u najboljem interesu djece, te da nema potrebe dovoditi odluke u bilo kakve političke konotacije.