V. d. premijera
9

Krivić: Bez ministrice zdravstva ne bismo mogli realizovati nove mjere u Sarajevu

D. Be.
Pitali smo v.d. premijera i o povratku učenika u školske klupe (Foto: I. Š./Klix.ba)
Pitali smo v.d. premijera i o povratku učenika u školske klupe (Foto: I. Š./Klix.ba)
Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo je završio zasjedanje nakon što je Vlada KS zatražila precizan stav struke o daljnjim epidemiološkim mjerama i izazovima, rekao je za Klix.ba v. d. premijera Anis Krivić.

"Vlada će zaključke razmotriti i vidjeti u kojem smjeru će dalje djelovati. Krizni štab upravlja krizom i daje savjete vladi kada je riječ o mišljenju struke. Mi smo kao vlada uspjeli otkočiti imenovanje v. d. ministrice zdravstva i osnovne kočnice kada su u pitanju krucijalni procesi u zdravstvu", kazao je Krivić.

Ističe da, shodno tome, zaključci koje će Krizni štab ponuditi Vladi KS, ne bi mogli stupiti na snagu i biti realizovani bez legitimnog potpisnika unutar Ministarstva zdravstva KS.

"Ministrica u ostavci Jasna Agić je iskazala hrabrost i zaista joj se zahvaljujem i kao v. d. premijera cijenim to što je učinila. Uspjeli smo naći određeni modus kako da otkočimo procese i pokrenemo ova iznimno važnja pitanja u pandemiji", dodao je.

Anis Krivić uz funkciju v. d. premijera ima i onu ministra obrazovanja. Pitali smo ga kakvo je trenutno stanje u obrazovnom procesu i da li je planiran povratak učenika u školske klupe.

"Trenutno imamo više procesa u obrazovanju, a sve je usmjereno na našu spremnost da odgovorimo epidemiološkim mjerama jer ne znamo u kojem smjeru će ići. Ako budu strožije mjere, bit ću spreman obrazovni sistem prilagoditi tim mjerama. Mi radimo vrlo kontrolisano i u Kantonu Sarajevo su dobre prilike kada je riječ o aktuelnoj realizaciji nastave", poručio je.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo registrovana su 283 nova slučaja zaraze koronavirusom nakon analize 670 uzoraka. U Kantonu Sarajevo trenutno je aktivno 3.338 slučajeva zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji su 4.833 osobe.