BiH
6

Krivajini sindikalisti kod premijera Nikšića

FENA
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa sindikalnim aktivistima IP Krivaja d.o.o. Zavidovići - u stečaju razgovarao o planiranim aktivnostima s ciljem definiranja konačnog statusa ove kompanije i njenih radnika.

U prošlom mjesecu završena je prva faza unovčavanja imovine Krivaje u stečaju.

Stečajni upravnik drugi poziv za prodaju imovine trebao bi objaviti u narednih sedam dana. Treći krug prodaje, koji podrazumijeva prodaju Krivajinih proizvodnih kapaciteta putem neposredne pogodbe, bio bi objavljen nakon završetka druge faze.

Pri tome, kako je naglasio premijer Nikšić, uslov je da eventualni novi vlasnik preuzme što veći broj sadašnjih radnika zavidovićkog drvnog kombinata, ponudi razvojni koncept i zadrži osnovnu djelatnost Krivaje.

Na javni poziv za iskazivanje interesa, kako je rečeno, već su stigle određene ponude.

Federalna vlada će uraditi svoj dio aktivnosti, ali to neće biti dovoljno ukoliko se u proces ne uključe organi Zeničko-dobojskog kantona.

S tim u vezi, federalni premijer će uputiti pismo Vladi i Skupštini ovog kantona kako bi i oni, u okviru svojih nadležnosti, učinili maksimalne napore kako bi bilo osigurano stabilno i kontinuirano snabdijevanje oblovinom, što je ključno pitanje za spas Krivaje i njenih radnika.

Predstavnici Sindikata Krivaje izrazili su zahvalnost premijeru i Vladi Federacije BiH na razumijevanju za probleme Krivaje i na nastojanjima da se nađe izlaz iz sadašnje situacije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.