Narodna skupština RS-a
0

Kritike zbog bahatog trošenja novaca

FENA
Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su danas izvještaje o reviziji Konsolidovanog izvještaja Vlade RS-a i reviziji finansijskih izvještaja budžetskih korisnika RS-a za 2007. godinu, a revidiranih u ovoj godini.

Od 25 budžetskih korisnika pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a dobilo je njih 13, mišljenje s rezervom i napomenama 11, a negativno mišljenje dobila je Služba predsjednika RS-a.

Glavna služba javnog sektora RS-a dala je pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje ministarstvima za ekonomske odnose i koordinaciju, za prostorno uređenje-građevinstvo i ekologiju, za izbjeglice i raseljene osobe, za saobraćaj i veze, za upravu i lokalnu samoupravu, za unutrašnje poslove, te ministarstvima pravde, boračko-invalidske zaštite, privrede, energetike i razvoja.

Pozitivno mišljenje dobili su i Vijeće naroda RS-a, Narodna skupština i Uprava za inspekcijske poslove i Uprava Civilne zaštite.

Glavni revizor RS-a Boško Čeko naglasio je da je mišljenje s rezervom ili napomenom izraženo za Konsolidovani izvještaj Vlade RS-a, Sekretarijat Vlade RS-a, Ministarstvo nauke i kulture RS-a, Ministarstvo finansija RS-a, Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, Ministarstvo trgovine i turizma RS-a, Poreznu upravu RS-a, Direkciju za vode RS-a i Fond PIORS-a.

Kada je u pitanju Konsolidovani izvještaj Vlade RS-a za prošlu godinu, Čeko je podsjetio da je Aneksom ugovora početna ugovorena cijena za nabavku opreme i namještaja, uključujući i infrastrukturu u obje zgrade Vlade RS-a, koja je bila u iznosu od oko 31 miliona KM bez PDV-a, povećana za više od 240 posto ili oko 75 miliona bez PDV-a.

On je podsjetio i da Vlada RS-a nije primjenjivala procedure javnih nabavki.

Primjedbe revizora date su i kod nabavke automobila, jer je tokom 2007. godine 20 budžetskih korisnika kod kojih su provedene pojedinačne revizije izvršilo nabavku najmanje 120 putničkih automobila vrijednosti od najmanje 4,5 miliona KM.

„U značajnoj mjeri nabavka automobila provedena je po sistemu 'staro za novo' gdje se vrijednost starih automobila uzima po procjeni dobavljača“, ukazao je Glavni revizor RS-a.

Prekoračenja su utvrđena i kod poslovanja Sekretarijata Vlade RS-a o pitanju troškova energije koji su za 12 posto veći u odnosu na rebalansom planirana sredstva, dok su komunalni i komunikacioni troškovi ostvareni s prekoračenjem od 13 posto u odnosu na rebalans, a troškovi za kancelarijski i potrošni materijal za 24 posto viši od rebalansom planiranih.

Također, revizija je utvrdila i da su troškovi svečanog otvaranja zgrade Vlade RS-a bili 320.085 KM, troškovi reprezentacije iskazani od 400.554 KM, što zajedno iznosi 720.639 KM.

Govoreći o revizorskom izvještaju Službe predsjednika RS-a, koji je dobio negativno mišljenje revizora, Čeko je rekao da su najveća odstupanja utvrđena kod troškova zakupa imovine za 23 posto ili 49.382 KM, ugovorenih usluga za 162 posto ili 486.725 KM, pomoći neprofitnim organizacijama za 549 posto ili 796.173 KM.

Tokom rasprave o ovim izvještajima opozicioni poslanici su kritkovali rad Vlade, posebno navodeći „bahato“ ponašanje za izgradnju nove zgrade Vlade i njeno opremanje, kao i za naknadne i nepredviđene radove, uređenje trga...

Poslanik SDS-a Mladen Krešić ocijenio da je ovo velika sramota za Vladu, da budžetska sredstva troši u luksuzna zdanja i njeno opremanje, na čemu bi joj pozavidjela i Bijela kuća u Vašingtonu, dok istovremeno najveći broj stanovnika jedva preživljava, živi u koletivnim i alternativnim centrima...

Poslanica SNSD-a Zora Vidović rekla je da je revizorski izvještaj u 2006. i 2007.godini dobio mišljenje s rezervom, dok je svih prethodnih godina imao negativno mišljenje, što govori, kazala je, da se odgovornije i racionalnije troše budžetska sredstva.

Milanko Mihajlica, poslanik SRS RS-a, također je kritikovao rad Vlade, dok je poslanik PDP-a Branislav Borenović kazao da bi se trebalo uraditi i poređenje s revizorskim izvještajima iz prethodnih godina.

Poslanici su usvojili i izvještaj glavnog revizora o radu i poslovanju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a za 2007. godinu.