RS
0

Kritike na Komšićevu čestitku Hrvatskoj

FENA
Savez logoraša Republike Srpske kritizirao je danas čestitku koju je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću i premijeru Ivi Sanaderu i svim građanima Hrvatske povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti Hrvatske.

U saopćenju Savez logoraša navodi, između ostalog, da je "Komšić time definitivno pokazao da od njegovog djelovanja u Predsjedništvu BiH treba da strahuju svi koji se zalažu za pomirenje i izgradnju međusobonog povjerenja u BiH".

Komšićevu čestitku kritizirali su i predstavnici vlasti RS-a u izjavama za lokalne medije, pa je tako premijer Milorad Dodik ustvrdio da je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić "potpuno izgubio kompas i da više ne može da računa na podršku srpskog naroda i javnosti u RS-u".

Dodik je kazao da je Komšić "sada otvoreno pokazao kako gleda na etničko čišćenje Srba iz Hrvatske".

I predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić rekao je da Komšićeva izjava da je akcija hrvatske vojske "Oluja" "najveća hrvatska pobjeda u kojoj ni poraženi nisu bili poniženi" neće, kako je naveo, pomoći ni Hrvatskoj, a pogotovo ne građanima BiH.