{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kritika PIC-u zbog ignoriranja Predsjedništva BiH

F
25.6.2008. u 17:44
0
0
Kritika PIC-u zbog ignoriranja Predsjedništva BiH
0
Kritika PIC-u zbog ignoriranja Predsjedništva BiH
Član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović izjavio je danas da se već drugi put ponavlja da se sjednica Vijaća za implemetaciju mira (PIC) održava u Sarajevu, a da ni jedan član Predsjedništva nije o njoj obaviješten niti pozvan da prisustvuje.
Za sjednicu smo, naveo je Radmanović novinarima u Banjoj Luci, saznali iz medija.

On je kritikovao PIC zbog toga što je, dodao je, ignorirao instituciju Predsjedništva BiH, jer misli da taj bh.organ mora biti uključen u rješavanje preostalih pitanja u BiH.

Takav odnos, smatra Radmanović, povlači niz implikacija u budućnosti.

"BiH je ispunila jedan od uvjeta za odlazak OHR-a potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s EU, i bio je red da članovi PIC-a pozdrave taj krupan korak ka EU, o čemu je odluku donijelo Predsjedništvo BiH“, zaključio je Radmanović.

On smatra da je neprihvaljivo da je BiH jedina zemlja u Evropi koja je potpisala Sporazum s EU, a nalazi se pod međunarodnim upravljanjem.

"Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica ponudi drugačiji model i pomogne BiH, umjesto da upravlja zemljom i da joj naređuje", smatra Radmanović uz stav da oni koji se zalažu za ostanak OHR-a osporavaju nezavisnost BiH.

Radmanović je komentirao i posljednje izjave predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, ističući da se iza te priče o RS-u i Daytonskom sporazumu krije zahtjev za revizijom tog sporazuma i želja za daljim podjelama unutar BiH.

“Napad Mesića na polovinu BiH napad je na cijelu BiH, iako političari iz Sarajeva ne reaguju na njegovu izjavu, jer ne vide da je to dodatni problem za BiH“, smatra on i dodaje da "ovom prilikom ih upozorava, jer iza priče Mesića o RS-u i o Daytonskom sporazumu krije se zahtjev za revizijom tog sporazuma i Mesićeva želja za daljim podjelama unutar BiH".

Krajnje je vrijeme, ocijenio je, da i OHR, koji reagira na svaku polurečenicu iz BiH, kaže i onima van ove zemlje da ne osporavaju Daytonski sporazum, "jer to nije moguće i da se to i ne smije".

Radmanović je podsjetio da je Hrvatska garant Dejtonskog sporazuma i da predsjednik te zemlje, bez obzira ko je, nema pravo da razbija i osporova jedan međunarodni ugovor.

Naveo i da je do sada bilo 11 sjednica Međudržavnog savjeta BiH i Hrvatske i podsjetio da između dvije zemlje ima neriješenih pitanja oko Neumskog zaliva i luke Ploče, kao i granice na rijeci Uni, te imovine građana BiH u Hrvatskoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: