{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kritika OSCE-a: Neustavno je da se nastava u školama izvodi isključivo na jednom jeziku

10.10.2017. u 16:59
155
149
Kritika OSCE-a: Neustavno je da se nastava u školama izvodi isključivo na jednom jeziku
155
Kritika OSCE-a: Neustavno je da se nastava u školama izvodi isključivo na jednom jeziku
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izvođenje nastave isključivo na jednom od tri službena jezika nije u skladu s principima jednakosti svih jezika konstitutivnih naroda, navode iz OSCE misije u BiH, povodom posljednje instrukcije Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo da se nastava u školama izvodi samo na jednom od tri zvanična jezika u BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Navedena pravna formulacija, prema kojoj će se nastava izvoditi na jednom od tri službena jezika konstitutivnih naroda, također nije u skladu s ustavnim principom jedankosti svih službenih jezika, niti s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH", istakli su iz OSCE-a za Klix.ba.

Poručuju da je u toku procedure usvajanja novog kantonalnog zakona o osnovnom obrazovanju, Misija OSCE-a upozorila nadležne kantonalne vlasti o ovom odstupanju.

"Ostaje da se vidi kako će odgovorne vlasti tumačiti poruke koje smo im uputili. Misija će nastaviti da se zalaže kod obrazovnih vlasti na najvišem nivou za poštovanje ljudskih prava, uključujući pravo na obrazovanje bez diskriminacije po bilo kom osnovu", naglašavaju u OSCE-u.

Podsjećamo, u instrukciji upravama osnovnih škola u Kantonu Sarajevo naglašeno je da kovanica BHS jezik više ne može biti u upotrebi te da u narednom periodu uprave škola moraju obezbijediti izvođenje nastave na jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda BiH, shodno slobodnom opredjeljenju roditelja/staratelja učenika na osnovu ankete.Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović kazao je za Klix.ba da je odluka donesena kako bi se obrazovanje uskladilo sa Ustavom KS, a nakon inicijative roditelja jednog osnovnoškolca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: