Jedinice na terenu
11

Kritično stanje kod sela Hodbina južno od Mostara, vatra okružila kuće

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Požari koji su jučer popodne harali južnim dijelovima mostarske opštine i danas plamte, a kod sela Hodbina vatra je okružila kuće i izgorjela je jedna štala. Reporter Klix.ba javlja i da su izgorjeli stubovi električne mreže i da se sa požarom bore mještani, DVD Buna i jedinice PVJ Mostar.

"Požar na lokalitetu sela Gubavica proširio se jedinim svojim krakom prema Hodbini i tu od jutros su sve naše snage raspoređene. Stanje je jako teško, ali činimo sve što je u našoj moći", kazao je za Klix.ba dispečer Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar.

Mještani pomažu vatrogascima da odbrane kuće.

"Odozgo iz brda se pomolila vatra. Skočilo je nas desetak ovdje da spasimo, ali takav je plamen bio i vjetar je okrenuo da nismo uspjeli. Uspio je mali da spasi kravu. Štala i sve sijeno mi je izgorjelo, 120 bala koje sam neki dan kupio, dao 600 maraka", ispričao nam je Ibrahim Alađuz iz ovog sela.

Dodao je da su ranijih godina uspijevali spasiti imovinu od požara.

"Sreća je da su vatrogasci došli na vrijeme. Da nisu, i kuća bi mi izgorjela", požalio se Ibrahim.

Hodbina je selo dvanaest kilometara južno od Mostara, na putu prema Stocu, između teških požarišta iz jučerašnjeg dana, sela Malo Polje i Gubavica.

U međuvremenu, dispečer PVJ Mostar je kazao da se aktivirao požar na lokalitetu sela Malo Polje te da je stanje trenutno tamo kritičnije nego u Hodbini.