Krišto pričala Nelsonu o Izbornom zakonu, Zvizdić o NATO-u, a Radmanović o toleranciji

Piše: Er. M./Klix.ba
12.3.2019. u 14:21
1
17
Krišto pričala Nelsonu o Izbornom zakonu, Zvizdić o NATO-u, a Radmanović o toleranciji
1
Krišto pričala Nelsonu o Izbornom zakonu, Zvizdić o NATO-u, a Radmanović o toleranciji Foto: D. S./Klix.ba
Članovi Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas s novoimenovanim ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Ericom Nelsonom i njegovim saradnicima.
Tokom razgovora predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto te njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović upoznali su gosta o aktuelnom političkom trenutku Bosne i Hercegovine i procesu uspostave vlasti.

Zahvalivši se ambasadoru Nelsonu na pomoći koju SAD u kontinuitetu pruža našoj zemlji, predsjedavajuća Krišto istaknula je da u BiH ima još mnogo pitanja o kojim je neophodno razgovarati i tražiti rješenja, a koja imaju utjecaj na normalno funkcioniranje vlasti.

Krišto je posebno spomenula probleme u izbornom zakonodavstvu i odluke Centralne izborne komisije koje su, kako je ocijenila, nanijele štetu i konstitutivnim narodima i BiH u cjelini. Predsjedavajuća Doma ipak je izrazila umjereni optimizam da bi u skorom roku moglo doći do popune parlamentarnih komisija i uspostave Vijeća ministara BiH, nakon čega bi bio otvoren proces normalnog funkcioniranja i rada nove vlasti na sveobuhvatnim reformama.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba


Istaknuvši da je najvažniji zadatak Bosne i Hercegovine očuvanje mira, stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Denis Zvizdić danas je naglasio da su pred našom zemljom ključni zadaci vezani za približavanje Evropskoj uniji (EU) i aktiviranje MAP-a kao koraka ka članstvu u NATO-u.

Zvizdić je dodao da je u narednom periodu bitno raditi na boljoj regionalnoj saradnji i jačanju povjerenja u odnosima sa susjedima, a kao snažan iskorak u tom smjeru potencirao je definitivno rješavanje pitanja granica s Hrvatskom i Srbijom. Kao unutrašnje prioritete on je istaknuo ekonomski razvoj i dodao da ključni procesi idu u dobrom smjeru, ali da treba dalje raditi na uklanjanju limita zbog aktuelnog stanja transportne, energetske i digitalne infrastrukture. Također, kao veoma krupan zadatak Zvizdić je markirao borbu protiv kriminala, svih oblika ekstremizma i korupcije.

Prema riječima Nebojše Radmanovića, vrlo je bitno raditi na otklanjanju problema koji su posljedica manjka demokratije, a prije svega razumijevanja i prihvatanja prava drugih da na određene stvari i procese gledaju drugačije. Takve tolerancije, ali i strpljenja u traženju općeprihvatljivih rješenja, dodao je on, nedostaje i to predstavlja problem i u formiranju vlasti. U tom svjetlu Radmanović ja pozvao Sjedinjene Američke Države da i u BiH i u Briselu pomognu u strpljivom traženju rješenja, kao i procesima koji vode ka članstvu naše zemlje u EU.

Ambasador Nelson danas je izrazio nadu da će brži proces uspostave organa vlasti doprinijeti i snažnijem fokusiranju izabranih zvaničnika na brojne ekonomske probleme i reforme, a da će politička pitanja ostati u drugom planu. On je dodao da su Sjedinjene Američke Države spremne pomoći u svakom razgovoru o reformama, a da pitanje MAP-a predstavlja tehničko pitanje koje će biti riješeno kroz aktivan demokratski dijalog.

Ambasador Nelson također je istaknuo potrebu da se predstojeći Godišnji sastanak i ekonomski forum EBRD-a, koji je planiran za maj ove godine u Sarajevu, iskoristi kako bi se iz BiH svjetskim investitorima i privrednicima poslale pozitivne poruke i signali koji će im privući pažnju na bosanskohercegovačko tržište i njegove potencijale.


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: