BiH
0

Krišto pozvala poslanike da se danas izjasne o imenovanju nove vlade FBiH

FENA
Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, u obraćanju poslanicima na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu obrazložila je odluku o imenovanju nove vlade FBiH koju je jučer donijela uz saglasnost dvoje potpredsjednika FBiH Spomenke Mičić i Mirsada Kebe.

Da bi nova vlada mogla biti imenovana, ovu odluku moraju odobriti poslanici Predstavničkog doma.

Predsjednica Krišto je također kazala da zadaci buduće vlade treba da budu sveobuhvatne reforme i poštena privatizacija u FBiH, a u fokusu vladinog rada građani i porodica, posebno dječija zaštita. Pozvala je članove buduće vlade da se zalažu za socijalne kategorije, uključujući penzionere i boračku populaciju.

Krišto je pozvala poslanike da prihvate njenu odluku o imenovanju premijera i ministara buduće vlade, iako je Ured visokog predstavnika (OHR) zatražio od Predstavničkog doma da danas ne odlučuje o imenovanju pet ministara čiju kandidaturu još provjerava ovaj ured. To su kandidature u vladinim resorima obrazovanja, pravde, unutrašnjih poslova, finansija i izbjeglica.

Predsjedavajući Predstavničkog Doma Safet Softić odlučio je da ovaj OHR-ov zahtjev predoči poslanicima, a nekolicina njih u kraćoj raspravi na početku današnje sjednice sugerirali su da zahtjev ne treba smatrati obavezujućim jer provjera ove vrste nije regulirana pisanim dokumentima te da imenovanje nove vlade treba obaviti danas. Predsjednica FBiH Borjana Krišto izjavila je također da vladu treba imenovati, a naknadno otkloniti eventualne opravdane primjedbe OHR-a o ministarskim kandidatima.

Odlukom čelnika FBiH, za premijera FBiH predložen je Nedžad Branković (SDA), za njegovog zamjenika i ministra finansija Vjekoslav Bevanda (ekspertni kandidat predložen od HDZ-a BiH), dok je za drugog zamjenika i ministra kulture i sporta predložen Gavrilo Grahovac (SBiH).

Za ministra unutrašnjih poslova predložen je Fadil Jaganjac (SBiH), a Feliks Vidović (HDZBiH) kandidiran je za ministra pravde.

Vahid Hećo (SBiH) je predložen za ministra energije, rudarstva i industrije, Nail Šećkanović (SDA) za ministra prometa i komunikacija, dok su za ministre rada i socijalne politike, te raseljenih osoba i izbjeglica predloženi Perica Jelečević (HDZ 1990) i Edin Mušić (SDA).

Za ministra za boračkih pitanja predložen je Zahid Crnkić (SDA), Safet Omerović (SBiH) kandidat je za ministra zdravstva, Meliha Alić (SBiH) za ministricu obrazovanja i nauke, a Desnica Radivojević (SDA) za ministra trgovine.

Salko Obhođaš (SDA) predložen je za ministra prostornog uređenja, dok su Velimir Kunić (SNSD) i Nevenko Herceg (HDZ BiH) kandidati za čelne pozicije u Ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, odnosno Ministarstvu okoliša i turizma. Damir Ljubić (HDZ 1990) kandidat je za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Hitno imenovanje novog saziva Vlade Federacije BiH je neophodno posebno zbog toga što do 31. marta, kada ističe Odluka o privremenom finansiranju Federacije BiH, mora biti usvojen budžet Federacije BiH.