Obraćanje u Jajcu
2.1k

Krišto nazvala BiH "državnom zajednicom": Da li je ovo zemlja za koju su se borili hrvatski borci?

B. R.
Borjana Krišto (Foto: Klix.ba)
Borjana Krišto (Foto: Klix.ba)
Kandidatkinja stranaka HNS-a BiH za člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto je u Jajcu BiH nazvala "državnom zajednicom" te poručila da to nije država za koju su se borili "hrvatski borci".

Krišto se obratila povodom godišnjice oslobođenja Jajca u posljednjem ratu tokom vojno-policijske operacije "Maestral". Izjavila je da je to dan kada se na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića zavijorila zastava hrvatskog naroda.

"To je trenutak slobode hrvatskog naroda koji je obilježen odlučnošću hrvatskog borca. Žrtva koja je utkana u slobodu ovog grada, Bosne i Hercegovine, njenih građana. Mnoge zastave, koje se danas vijore, simboliziraju pobjedu. Mislili su da će snagom i silom okupirati ovaj prostor i ognjišta. Nisu računali na hrabrost hrvatskog borca. Nisu računali na ljubav prema rodu i domovini", naglasila je Krišto.

Prema njenim riječima, za nadati se da će oduprijeti svim izazovima koji su pred hrvatskim narodom. Za nju se nameće pitanje da li je danas Bosna i Hercegovina zemlja za koju su se borili hrvatski borci.

"Da li je to pravna i demokratska država? Znamo odgovore", dodaje.

Potom je Bosnu i Hercegovinu nazvala onako kako je i naziva član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) "državnom zajednicom", a što ona nije. Pozvala je na izmjene Izbornog zakona, kojima će se omogućiti da isključivo Hrvati biraju svoje političke predstavnike.

"Živimo u Bosni i Hercegovini kao državnoj zajednici tri konstitutivna naroda. Imamo nepravednu ustrojenu državu. Bosna i Hercegovina je i naša domovina, hrvatskog naroda. Samo takva može imati opstojnost, sigurnost, kako unutar svog teritorija, tako i u Evropskoj uniji. Izborni zakon se mora promijeniti u skladu s odlukom Ustavnog suda o legitimnom političkom predstavljanju", zaključila je Krišto i pozvala na "zajedništvo".

U Jajcu su se obratili i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara (HDZ) i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.