Ipak nije usaglašen
26

Krišto najavila zakon o sudovima na Vijeću ministara, Košarac je odmah demantovao

A. L.
Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Staša Košarac oglasio se nakon što je predsjedavajuća Borjana Krišto u pismu evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju rekla da će se na predstojećoj sjednici naći zakon o sudovima BiH.
Kako je naveo, radna grupa za pravosuđe još nije usaglasila tekst zakona o sudovima BiH i zbog toga bi bilo pretenciozno da se "neka neusaglašena verzija" nađe na dnevnom redu prve naredne sjednice.

"Takvo rješenje zasigurno neće dobiti podršku srpskih ministara u Vijeću ministara, jer nećemo glasati za tekst zakona na koji RS nije dala pozitivno mišljenje", poručio je Košarac.

On kaže da je njegov stav, poštujući političke ambicije, da treba ostati na tragu dosadašnje prakse, odnosno u potpunosti usaglasiti zakon i onda ga pustiti u proceduru prema Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Dodaje da je to najbolji način da se obezbijedi prohodnost zakona.

Košarac je rekao da ima sasvim dovoljno vremena i da je potrebno dopustiti radnoj grupi da završi započeti posao.

"Naš stav je da je neophodno obezbijediti nezavisnost u radu Apelacionog odjeljenja, odnosno spriječiti uticaj stranaca i njihova uslovljavanja. Zbog toga insistiramo da sjedište Apelacionog odjeljenja bude u RS", istakao je Košarac.

Podsjetimo, Krišto je najavila da bi se na dnevnom redu naredne sjednice Vijeća ministara, koja je zakazana za utorak, trebalo da nađe i zakon o sudovima BiH.

Upravo taj zakon je jedini preostao od tri koja su nam postavljena kao prioritet pred sjednicu Evropskog vijeća na kojoj će se odlučivati o tome da li će BiH dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.