{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Krišto, Kukić ili Lijanović na čelu Vijeća ministara BiH

F
3.6.2011. u 15:38
0
18
Krišto, Kukić ili Lijanović na čelu Vijeća ministara BiH
0
Krišto, Kukić ili Lijanović na čelu Vijeća ministara BiH
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Borjana Krišto, Slavo Kukić i Mladen Ivanković Lijanović troje su kandidata za mandatara postizbornog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i svi su Hrvati.
Borjanu Krišto su kandidirale Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska demokratska zajednica 1990, Slavu Kukića kao nestranačkog kandidata političke stranke okupljene oko zajedničke platforme, dok je pisana obavijest o kandidaturi Mladena Ivankovića Lijanovića, člana Narodne stranke "Radom za boljitak", stigla od njega lično predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću.

To je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu izjavio upravo Radmanović sublimirajući dvodnevne konsultacije Predsjedništva s predstavnicima 12 stranaka koje participiraju u postizbornom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Stranka za BiH nije učestvovala u konsultacijma već je odmah naznačila da će biti u opoziciji, istakao je predsjedavajući.

Slijedi tehnička procedura prema kojoj kandidati do ponedjeljka treba da dobiju odgovarajuće obrasce, ispune ih, a nakon toga ih treba proslijediti na provjeru Centralnoj izbornoj komisiji i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, dodao je Radmanović.

On očekuje da će cijeli proces slanja kandidatura i provjere biti završen do kraja iduće sedmice da bi Predsjedništvo vjerovatno 14. juna održalo sjednicu na kojoj sva tri člana tog državnog tijela treba tajno da se izjašnjavaju o kandidaturama ocjenama od jedan do tri. Rezultati se potom zbrajaju i kandidatura s najvećim brojem glasova prosljeđuje se u Parlamentarnu skupštinu BiH na potvrđivanje.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Radmanović je na pres-konferenciji rekao i da su u ova dva dana konsultacija svih 12 političkih stranaka zastupale deklarativne stavove o ravnopravnosti te potrebi da predsjedavajući Vijeća ministara bude iz reda hrvatskog naroda, kao i da je potreban princip rotacije. Stranke su govorile i o drugim pozicijama u Vijeću ministara, ali to nije ingerencija Predsjedništva.

"Ne znam što su to i govorili, vjerovatno zato da biste vi pisali o njihovim stavovima", rekao je Radmanović novinarima na pres-konferenciji.

Pozvao je da do sjednice Predsjedništva koja se očekuje za 14. juni stranke pokušaju doći i do dogovora o novoj parlamentarnoj većini Bosne i Hercegovine jer u protivnom, sve što je do sada urađeno, uzalud je, naglasio je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: