Budimpešta
0

Krišto i Tadić s Brajovićem o političkoj situaciji u BiH

FENA
Predsjedavajući Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i Ognjen Tadić razgovarali su danas u Budimpešti, na marginama 8. Konferencije predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana o evroatlantskim integracijama, s predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto izrazila je zadovoljstvo time što između dvije zemlje nema otvorenih pitanja, kao i visokom razinom suradnje parlamenata BiH i Crne Gore.

Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, predsjedateljica Krišto podsjetila je da je u BiH situacija takva da jedan narod bira drugome narodu člana Predsjedništva BiH i izaslanike u Dom naroda, što znači da je potrebno pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se ta pitanja riješila.

"Ako se ne dođe do izmjena Izbornog zakona BiH koje nalaže Ustavni sud BiH onda nećemo moći provesti rezultate općih izbora 2018. godine", mišljenja je Krišto koja je ocijenila da se u BiH trenutno vodi preuranjena izborna kampanja za Opće izbore u oktobru naredne godine.

Za ovu kampanju kazala je da je obilježena populizmom i demagogijom, što u konačnici ima negativan utjecaj na reformske aktivnosti i rezultira izostankom političkog dogovora oko ključnih pitanja u BiH.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić naglasio je da se svi u BiH trebaju posvetiti rješavanju životnih pitanja što bi mogla biti platforma za zajednički nastup prema zemljama regije.

Kada je riječ o određenim političkim pitanjima u BiH, predsjedavajući Tadić upoznao je Brajovića da u BiH postoji jedinstven politički stav oko članstva u Europskoj uniji, ali da ne postoji konsenzus kada je riječ o pristupanju BiH Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Predsjednik Skupštine Crne Gore istaknuo je da će njegova zemlja rado podijeliti iskustvo s drugima kada je riječ o euroatlantskim integracijama, te da je pred obje države posao ispunjavanja uvjeta i dostizanja standarda kada je riječ o pristupanju EU, što u konačnici ima za cilj i punopravno članstvo u porodicu evropskih država.

Svi moraju zajednički promatrati što je najbolje za građane, poručio je Brajović, te je pozvao rukovodstvo PSBiH da u narednom razdoblju posjeti Skupštinu Crne Gore, saopćeno je danas iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.