Naši državnici
49

Krišto i Špirić u Strazburu: Jadali se zvaničnicima na Izborni zakon i neformiranje vlasti

Er. M.
Članovi rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i Nikola Špirić iskoristili su posjetu Strazburu da pred stranim zvaničnicima ukažu na važnost izmjena Izbornog zakona BiH i imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Krišto i Špirić su na račun građana Bosne i Hercegovine otputovali u Strazbur na Evropsku konferenciju predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, gdje su predstavljali Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Inače, instituciju koja za osam mjeseci predsjedavanja Borjane Krišto Zastupničkim domom PSBiH nije uspjela održati nijednu redovnu sjednicu zbog blokada koje provode Nikola Špirić i njegov SNSD.

Krišto je na konferenciji kojom se obilježava 70. godišnjica osnivanja Vijeća Evrope "smarala" parlamentarce iz drugih zemalja nužnošću izmjena Izbornog zakona BiH, političkim sistemom BiH i konstitutivnošću naroda.

"Prema riječima gospođe Krišto, zbog specifičnosti unutrašnjeg uređenja Bosne i Hercegovine koja je strukturirana kao država tri konstitutivna naroda i ostalih građana, uspostavljanje dijaloga te postizanje kompromisa i konsenzusa o ključnim pitanjima od izuzetne su važnosti za funkcionisanje BiH i za njeno kretanje ka euroatlantskim integracijama. Kao najvažnije pitanje koje se BiH nameće na reformskom i integracionom putu, gospođa Krišto istakla je izmjene izbornog zakonodavstva u smislu primjene osnovnih demokratskih standarda kroz uvažavanje demokratski izražene političke volje sva tri konstitutivna naroda u BiH", saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Špirić, koji zbog vlastitih blokada nije imao nijednu priliku da se obrati s govornice Doma naroda PSBiH, uspio se obratiti učesnicima konferencije u okviru teme posvećene doprinosu parlamenata u realizaciji Agende Ujedinjenih nacija (UN) 2030 i njenih ciljeva održivog razvoja.

"Izražavajući žaljenje što u BiH nije urađeno više na provođenju UN Agende 2030, Špirić je poručio da je, nakon više od godinu dana od provedenih izbora, u BiH nužno, bez daljnjeg odgađanja i uslovljavanja, formirati Vijeće ministara BiH, Vladu FBiH i kantonalne vlade, jer bez toga, kako je rekao, BiH neće na najbolji mogući način odgovoriti obavezama koje proističu iz UN Agende 2030", saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Tu nije kraj, Krišto i Špirić na marginama Evropske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope sastali su se s predsjednikom Senata Republike Francuske Gerardom Larcherom kojem su također nasamo "apostrofirali činjenicu da ni godinu nakon provedenih izbora nije formirana vlast na državnom nivou, u Federaciji BiH i u nekoliko kantona".

"Špirić i Krišto upozorili su da je jedna od posljedica zastoja u formiranju vlasti na nivou BiH i to da PSBiH nije izabrala članove Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, što, kako su naglasili, nije poruka nikome izvana, već rezultat unutrašnjih političkih slabosti u BiH. S tim u vezi zamjenici predsjedavajućih oba doma PSBiH izrazili su uvjerenje da će svi ključni faktori shvatiti da budućnost BiH počiva na stalnom unutrašnjem dijalogu i konsenzusu o svim spornim pitanjima. Naglasili su, također, da formiranje vlasti na nivou BiH predstavlja ključan faktor za rješavanje svih unutrašnjih političkih sporova, ali i za adekvatno predstavljanje BiH u međunarodnim organizacijama i institucijama", saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Da stvar bude gora, prije svega delegati SNSD-a, a nakon njih delegati iz reda HDZ-a BiH krivci su zbog kojih BiH nije imenovala delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Naime, nijedan delegat iz reda SNSD-a i HDZ-a BiH nije se pojavio na sjednici Doma naroda PSBiH kada je trebalo biti govora o imenovanju delegacije.

U još nekoliko saopćenja koja su odaslana medijima iz Parlamentarne skupštine BiH može se vidjeti zalaganje Borjane Krišto za izmjene Izbornog zakona BiH i Špirićevo zalaganje da ministri SNSD-a što prije sjednu u ministarske stolice u Vijeću ministara BiH.