Ko koči napredak?
114

Krišto: Bez obzira na to šta govori State Department, BiH je država Hrvata, Bošnjaka i Srba

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a Borjana Krišto danas je poručila agenciji američke vlade za vanjske poslove State Department da je BiH, bez obzira na to šta oni misle, država Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Kongres SAD-a nedavno je raspravljao o političkoj situaciji u BiH, a međunarodni eksperti posvjedočili su da napredak BiH najviše koče predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Krišto je danas navela kako joj nisu poznate takve informacije, odnosno da nigdje nije pročitala nijednu vijest u kojoj se okrivljuju Čović i Dodik za stagniranje BiH. Kako kaže, imala je priliku samo vidjeti saopćenje State Departmenta koji je rekao kako je rat u BiH prestao prije više od 20 godina i kako nije napravljeno ništa da BiH bude uistinu država tri konstitutivna naroda i ravnopravnosti u smislu izmjena Izbornog zakona BiH.

"Bez obzira na bilo kakve izjave želim reći da ova BiH ne može biti drugačija nego država tri ustavnopravna i jednakopravna naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba te drugih građana. Bez obzira na to šta govori State Department ili strani međunarodni sudionici. Oni ako žele biti prijatelji BiH, onda je moraju vidjeti na ovakav način", rekla je Krišto.

Istakla je da je samo takva BiH moguća, održiva, prosperitetna i stabilna u interesu svih naroda i građana koji žive u njoj.

Krišto je kazala da je optimistična u vezi s izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH te da ne želi biti pesimistična u ime drugih koji sami trebaju odgovoriti na to pitanje.