Pregovori i dalje traju
55

Kristališe se nova tuzlanska vlast: SDA, DF i SBiH na istoj strani, moguće i proširenje većine

A. K.
Još uvijek aktuelni saziv Kantonalne skupštine (Foto: A. K./Klix.ba)
Još uvijek aktuelni saziv Kantonalne skupštine (Foto: A. K./Klix.ba)
Nova vlast u Tuzlanskom kantonu bi trebala biti sastavljena od tri stranke i sa ukupno 19 zastupničkih ruku. Međutim, otvorena je opcija i za proširenje, ukoliko im se pridruži i SDBiH.

Međustranački pregovori o formiranju nove vlasti u Tuzlanskom kantonu još uvijek nisu završeni, međutim, prema informacijama sa kojima Klix.ba raspolaže iz više izvora, većina bi trebala biti sastavljena od 19 skupštinskih zastupnika.

Kako nam je potvrđeno, načelni dogovor postigle su Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Stranka za BiH (SBiH), odnosno politički subjekti koji trenutno participiraju u vlasti.

Svi skupa imaju 19 zastupničkih mjesta, što je dovoljno za formiranje nove većine. Također, otvorena je i opcija za proširenje većine i to sa još dva zastupnika Socijaldemokrata BiH (SDBiH), ali, njihov stav još uvijek zvanično nije poznat.

Inače, u petak bi sporazum o formiranju zajedničkog bloka od četiri zastupnika trebali potpisati predsjednici SDBiH i SBiH Enver Bijedić i Semir Efendić. Da li će ovaj dokument po automatizmu značiti priklanjanje SDBiH novoj skupštinskoj većini, moglo bi biti poznato za dva dana.

Ukoliko se stvari budu odvijale navedenim planom, u opoziciji će se naći Socijaldemokratska partija (SDP) sa osam zastupnika, Pokret demokratske akcije (PDA) sa tri, Narod i pravda (NiP) sa dva te Naša stranka (NS) sa jednim zastupnikom u Skupštini TK.

Prema informacijama sa kojima Klix.ba raspolaže, pitanje mandatara za sastav nove Kantonalne vlade, još uvijek je otvoreno.