BiH
1

"Krimolovci“ u junu zaprimili 428 poziva i 90 korisnih informacija

FENA
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u junu ove godine registrirali su 428 poziva na telefonskoj liniji "Krimolovci“.

U tom periodu od građana je zaprimljeno 90 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja. Najveći broj informacija odnosio se na krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja (20) i neovlašteni promet opojnim drogama (15).

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 90 je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po šest je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristigla je 51 povratna informacija od nadležnih policijskih organa, koje su u vezi s ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem "Krimolovaca". Na osnovu toga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima jednog izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, te dva izvještaja na dalju ocjenu.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 136 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja "Krimolovci" - 080 020 505, saopćeno je iz SIPA-e.