|

Kriminalci u BiH mogu raditi gdje hoće

Kriminalci u BiH mogu raditi gdje hoće
0
S
SRNA
26.11.2010. u 21:18
5
komentara
0

dijeljenja
Kriminalci u BiH mogu raditi gdje hoće
Kriminalni dosije, bez obzira na težinu počinjenog krivičnog djela, ne može biti prepreka prilikom zapošljavanja na bilo koje radno mjesto u BiH, pa ni na ona u kojima je osnov posla komunikacija i saradnja sa građanima.
Direktor Udruženja poslodavaca BiH Mladen Pandurević potvrdio je da Zakon o radu ne predviđa bilo kakve kontrole za ljude koji su počinili krivična djela - prenose "Nezavisne novine" u sutrašnjem izdanju.

"Tako i treba, inače ljudi koji su nekada zgriješili nikada ne bi mogli dobiti drugu šansu i samo bi ih ohrabrivali da se i dalje bave kriminalom. Naravno da poslodavci izbjegavaju da na pozicije na kojima se direktno komunicira sa ljudima imenuju one kojima se ne može vjerovati", rekao je Pandurević.

Da je moguće raditi javni posao uprkos "problematičnoj" prošlosti pokazuje i slučaj hapšenja sarajevskog taksiste Ashata Đonke, koji je osumnjičen da je u srijedu pokušao ubiti kolegu, a osuđen je presudom Suda BiH zbog rasturanja lažnog novca.

Mersim Olovčić iz Ministarstva prometa i komunikacija Kantona Sarajevo kaže da po Zakonu o saobraćajnom prevozu Federacije BiH za zapošljavanje nije potrebno uvjerenje o nekažnjavanju.

"Svako ko je radno sposoban može da vozi, bilo da je riječ o autobusu ili taksi vozilu. Sasvim je legalno da neko vrši ove usluge iako je bio krivično procesuiran ili osuđen", objasnio je Olovčić.

Postojeći zakonski okvir ne predviđa nikakve otežavajuće okolnosti, pa tako neko ko je osuđen za pedofiliju bez ikakvih zakonskih smetnji nakon odslužene kazne može raditi na mjestima gdje će biti u dodiru sa djecom.

Pravnik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Božana Kordić kaže da je čovjekovo ljudsko pravo da kada odsluži kaznu za djelo koje je počinio bude slobodan da radi šta hoće. "Nažalost, kod nas se sve radi od slučaja do slučaja, pa tek kada ta sloboda bude zloupotrijebljena onda se o tome govori", naglasila je Kordićeva.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...