BiH
0

Kriminalci korak ispred, nužna još bolja uvezanost sigurnosnih institucija i agencija

FENA
Kriminalci ne poznaju granice i često su korak ispred institucija i agencija koji se bore protiv organiziranog kriminala, zbog čega je neophodna bolja uvezanost nadležnih institucija i agencija na regionalnom nivou, rečeno je danas u Sarajevu na okruglom stolu koji je organiziran u okviru Jadransko-jonske inicijative (JJI) kojom trenutno predsjedava BiH.

Predstavnici institucija sigurnosti i agencija za provedbu zakona iz Albanije, BiH, Srbije, Grčke, Hrvatske, Italije i Slovenije prezentirali su svoje sistemske i operativne načine borbe protiv organiziranog kriminala, te razgovarali o potrebi unapređivanja regionalne saradnje na razbijanju mreža organiziranog kriminala.

Ocijenjeno je da je saradnja između BiH i njenih susjeda na planu suzbijanja prekograničnog kriminala zabilježila značajne rezultate. To se posebno odnosi na razbijanje mreže trgovine ljudima, drogom, cigaretama i drugom visokotarifnom robom.

-Sigurnosne institucije i agencije za provedbu zakona se moraju uvezati tako da budu bolje i jače od kriminalaca, ustvrdio je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

On je na otvaranju skupa naglasio da je prioritet ministarstva sigurnosti borba protiv svih oblika organiziranog kriminala, te ukazao na značaj dva dokumenta u ovoj oblasti, a to su sigurnosna politika i Strategija borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Ovi dokumenti, uz već urađene strategije i strategije koje su u pripremi, sveobuhvatno tretiraju strateška sigurnosna pitanja, ustvrdio je Krešić.

Zamjenik direktora DGS-a BiH Vahid Alagić naglasio je kako se organiziranom kriminalu mora suprotstaviti na organiziran način. Granična policija BiH već provodi određene aktivnosti s policijama iz Slovenije, Hrvatske i Srbije na sprječavanju trgovine ljudima i ilegalnom prelasku granice.

-Moramo biti organiziraniji i bolje uvezani, ističe on, uz napomenu da je bolja saradnja policijskih agencija u regionu jedan od zahtjeva Evropske unije.

Jedan od pojavnih oblika organiziranog kriminala koji u našoj zemlji poslije droge predstavlja najznačajniji problem jeste i krađa vozila. Savjetnik-inspektor za organizirani kriminal u Interpolu BiH Adi Biser ocjenjuje da će ova godina biti prekretnica u borbi protiv autokriminala.

On je uvjeren da će biti ostvareni značajni rezultati na suzbijanju ovog problema, koji će proizaći iz kvalitetnog nacionalnog plana za borbu protiv organiziranog kriminala, te činjenice da CIPS ponovno vrši provjeru registracija svih vozila u BiH.

Biser ocjenjuje vrlo uspješnom ostvarenu saradnju između svih agencija za provedbu zakona u BiH i razmjenu infromacija, što je najvažniji uvjet za uspješnu borbu protiv organiziranog kriminala.

Osim okruglog stola o organiziranom kriminalu, u Sarajevu su danas u okviru JJI organizirani i skupovi o zaštiti čovjekove okoline i zaštiti kulturne baštine.

JJI je forum za dijalog i saradnju zemalja koje izlaze na jadransku i jonsku obalu. Ova inicijativa je jedna od mnogih pokrenutih kroz mehanizme EU s ciljem podsticanja demokratskih procesa u regionu i ubrzavanja procesa integracija.

Članice inicijative su Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija i Grčka.