Podrška za podobne
87

Kriminal u vezi s poticajima u FBiH težak 6,5 miliona KM, presuda Lijanoviću je tek dio

Piše: S.H.
Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH (2010.-2014.) osuđen je na devet godina zbog nezakonite dodjele poticaja i oštećenja budžeta u iznosu od 817.000 KM. Ipak, da je budžet FBiH oštećen u višemilionskom iznosu govore revizorski izvještaji i evidencije s rješenjima o povratu novca koji je nezakonito dodjeljivan.

Ivanković-Lijanović, koji je bio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od 2010. do 2014. godine, kako su u svojim izvještajima o radu tog ministarstva naveli revizori, dijelio je kapom i šakom. Kako je Sudsko vijeće u Tuzli presudilo, ovaj bivši ministar je s određenim saradnicima uslovljavao poljoprivrednike da od dobijenih poticaja moraju vratiti 50 posto kriminalnoj grupi koju je predvodio.

Ipak, detaljna analiza dokumentacije Federalne uprave za inspekcijske poslove i Federalnog ministarstva poljoprivrede, u koju je Klix.ba imao uvid, dokazuje da je za mandata bivšeg ministra Jerka Ivankovića-Lijanovića napravljena višemilionska šteta po budžet BiH i to u iznosu 6.673.472 KM.

To je iznos koji po rješenju o povratu nezakonito stečenog novca od poticaja u budžet Vlade FBiH treba vratiti 279 korisnika koji su nezakonito dobili taj novac u periodu od 2011. do 2014. godine. Od tog iznosa do sada je vraćeno tek 269.648 KM.

Tako su određeni poljoprivrednici dobijali poticaj i u milionskom iznosu, poput farme "Gajevine-Dušići" s Kupresa čiji je vlasnik Pero Buntić koji mora vratiti više od milion KM nezakonito dobijenih poticaja. Inspekcija je još koncem 2013. godine utvrdila da su ova sredstva dodijeljena nezakonito te je naloženo njihovo vraćanje, ali do danas ništa nije vraćeno u budžet FBiH.

Izdašan je Lijanović bio i kada je riječ o dodjeli poticaja farmi "Zvizdić" čiji je vlasnik Hajrudin Zvizdić, bivši kadar SDU (kandidat za načelnika Općine Novo Sarajevo 2007.), ali i kadar stranke Radom za boljitak, čiji je bio kandidat za načelnika Općine Centar Sarajevo 2012. godine. Spomenuta farma dobila je 241.987 KM, za što je inspekcija utvrdila da je nezakonito dodijeljeno te je rješenjem od 11. novembra 2013. godine naloženo da se ta sredstva vrate.

Među farmama koje se se često spominju u revizorskim i izvještajima inspekcije je i farma koza "Muša" iz Širokog Brijega, koja je na osnovu inspekcijskog nalaza nezakonito, u tri navrata dobila ukupno 210.303 KM, za što je također naloženo da je potrebno vratiti.

Blizu 100 hiljada KM nezakonito dobijenih sredstava treba vratiti i "Eko koza" Mostar čiji je vlasnik Kovač Dževad.

Godine 2014. inspekcija je utvrdila da "Herba Flores" iz Gornjeg Vakufa treba vratiti nezakonito dodijeljena sredstva u iznosu od 199.475 KM, kao i firma "Kuštro" iz Kupresa u iznosu od 190.299 KM.