MUP RS
0

Krijumčarenje oružjem od BiH prema EU

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Jedinica za posebne istrage MUP-a RS-a podnijela je jučer Tužilaštvu BiH u Sarajevu izvještaj protiv više osoba zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi s neovlašćenim prometom oružja, vojne opreme i proizvodima vojne upotrebe.

Izvještaj je podnesen protiv: R.K. (1952.), državljanina Hrvatske s boravkom u Francuskoj, E.D. (1974.), državljanina BiH s boravkom u Francuskoj, R.G. (1948.), državljanina Slovenije, i državljana BiH V.M. (1965.), H.T. (1972.), S.P. (1969.) i S.R. (1955.).

Kako je saopćio MUPRS-a, R.K., E.D. i R.G. su tokom ove godine organizirali mrežu krijumčara oružja, eksploziva i druge vojne opreme iz BiH na područja Slovenije i zemalja Evropske unije.

Pri tome su sarađivali s V.M i H.T., koji su na području BiH za njihove „potrebe“, od S.P, S.R. i još neutvrđenog broja neidentifikovanih osoba, prikupljali naoružanje. V.M., H.T., S.P. i S.R. su od još neidentifikovanih osoba kupovali i preprodavali naoružanje i vojnu opremu „za svoj račun“.

Ova kriminalna grupa razotkrivena je koordiniranom aktivnošću Tužilaštva i svih policijskih agencija u BiH i Sloveniji. V.M. i S.P. su lišeni slobode na području Banje Luke i Prijedora i uz izvještaj predati u nadležnost Tužilaštva.