BiH
0

Krešić: Ukupna sigurnosna situacija u BiH nije narušena u značajnijoj mjeri

FENA
Evidentno je da se u posljednje vrijeme dogodio niz pojedinačnih slučajeva s tragičnim epilogom koji upućuju da se narušava prije svega jedan od elemenata sigurnosti unutar BiH, sigurnost ljudi i imovine, izjavio je danas zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

U razgovoru vođenim povodom niza teških krivičnih djela s teškim posljedicama u posljednje vrijeme u Sarajevu, ali i Kaknju, Banjoj Luci, Trebinju, Zenici i drugim bh. gradovima, Krešić je rekao da ako se svaki slučaj analizira pojedinačno, vide se gotovo iste posljedice.

  • Trebamo uvijek imati na umu da smo država koja je prije 12-13 godina izašla iz rata. Sada nas sve te posljedice rata i poraća sustižu, s obzirom na to da se većina nas bavila nekim drugim stvarima, a ne životnim pitanjima, rekao je Krešić.

Govoreći o sve težem problemu maloljetničke delikvencije, Krešić kaže da su to mladići i djevojke rođeni tokom rata i koji su u dobroj mjeri kroz nebrigu kako u obitelji, koja je dobrim dijelom razorena, tako i u odgojnim i vaspitnim institucijama, proizvedeni u to da se diljem BiH pojave novi mafijaški klanovi, novi izgrednici..., a kao epilog toga su i ovi posljednji nemili događaji.

Krešić se ipak ne slaže s ocjenom da je ukupna sigurnosna situacija u BiH u značajnijoj mjeri narušena, ali se slaže s činjenicom da se dogodio niz pojedinačnih inicidenata i da je u tom pravcu nužno poduzeti određene aktivnosti kako bi se uveo red.

  • U svojim obraćanjima sam javnosti uvijek potencirao da imamo organiziranih skupina, da imamo svih vidova kriminala. Ali, pored agencija za provođenje zakona, moraju se u rješavanje tih problema uključiti i drugi segmenti društva, kaže Krešić.