Prag
0

Krešić se sastaje s češkim dužnosnicima MUP-a

FENA
Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić sastat će se danas u Pragu sa zamjenicom ministra unutrašnjih poslova Republike Češke za evropska pitanja Lenkom Ptačkovom-Melicharovom i direktorom policije Oldrihom Martinom.

Bit će razgovarano o saradnji u vezi sa sprječavanjem organiziranog kriminala, terorizma, trgovine ljudima i zloupotrebe droga, najavljeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Krešić će otvoriti i pitanje mogućnosti ukidanja viza za nosioce službenih pasoša te informirati češke kolege o napretku koji je BiH napravila u ispunjavanju zahtjeva mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Republika Češka jedan je od partnera Ministarstvu sigurnosti BiH u izgradnji kvalitetne Službe za poslove sa strancima, kao i osavremenjavanju Sektora za imigracije, te će se Krešić ujedno zahvaliti na dosadašnjoj pomoći te izraziti nadu u daljnju dobru suradnju.

Rezultat razgovora trebao bi biti početak pregovora za potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara BiH i vlade Češke Republike o saradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, posebno terorizma i ilegalne trgovine drogom.